Cum curăţă Guvernul de corupţie sistemul de absorbţie a fondurilor europene

| 21 iul, 2014

Nivelul ridicat al sumelor raportate de Comisia Europeană pentru anul 2013 este cauzat de neregulile înregistrate în perioada guvernărilor portocalii girate de Traian Băsescu care au fraudat fondurile europene alocate ţării noastre. Ca urmare a neregulilor sesizate, executivul comunitar a suspendat în 2012 fondurile europene alocate ţării noastre.

La sfârşitul săptămânii trecute, Comisia Europeană a dat publicităţii Raportul anual privind protejarea intereselor financiare, potrivit căruia, în 2013, România ocupă locul al doilea în Uniunea Europeană din punct de vedere al numărului de fraude raportate în cheltuirea fondurilor europene.

Conform datelor publicate de executivul de la Bruxelles în ţara noastră s-au înregistrat 109 fraude în ceea ce priveşte cheltuirea fondurilor europene ce au însumat 36,5 milioane de euro. Datele prezentate de Comisia Europeană au fost reclamate de către executivul de la Bucureşti ca urmare a rezultatul acţiunilor întreprinse de cabinetul condus de Victor Ponta în descoperirea fraudelor.

Astfel, datele prezentate în Raportul anual privind protejarea intereselor financiare demonstrează că mecanismele de control exercitate de guvern funcţionează. Totodată, trebuie menţionat că banii din corecţiile financiare nu sunt pierduţi de Romania, ci sunt reţinuti din următoarele solicitări de rambursare trimise de ţara noastră la Bruxelles şi realocaţi ulterior tot ţării noastre.

Nivelul ridicat al sumelor raportate de Comisia Europeană pentru anul 2013 este cauzat de neregulile înregistrate în perioada guvernărilor portocalii girate de Traian Băsescu care au fraudat fondurile europene alocate ţării noastre. Ca urmare a neregulilor sesizate, executivul comunitar a suspendat în 2012 fondurile europene alocate ţării noastre. Mulţumită eforturilor depuse guvern pe parcusul anului 2013, România a reuşit să deblocheze toate axele de finanţare suspendate.

Pe de altă parte, pentru ca nivelul corecţiilor financiare să nu mai fie ridicat, executivul a adoptat la sfârşitul lunii iunie o serie de măsuri care să asigure o mai bună gestiune a banilor europeni atât de către beneficiari, cât şi de către autorităţile competente în gestionarea fondurilor venite de la Bruxelles.

Noile prevederi se vor aplica pentru noul exerciţiu bugetar 2014-2020 şi vor presupune, în principal, ca Autorităţile de Management să nu mai sancţioneze beneficiarii pentru nereguli care nu au impact financiar. “Nivelul corecţiilor financiare ce pot fi aplicate beneficiarilor care nu respectă întocmai principiile europene şi prevederile legislaţiei în vigoare devine mai flexibil, penalizarea beneficiarilor aplicându-se în funcţie de gravitatea abaterii săvârşite. Prin aceste reglementări urmărim îmbunătăţirea şi eficientizarea mecanismului de prevenire şi gestionare a neregulilor ţinând cont de experienţa avută în utilizarea fondurilor de preaderare şi a celor alocate României pentru actuala perioadă de programare”, a declarat ministrul Eugen Teodorovici.

La nivelul comunitar, nivelul fraudelor înregistrate în anul 2013 au scăzut cu 21% faţă de 2012. Totodată, între 2009 şi 2013, numărul neregulilor contabilizate de către executivul european a crescut cu 22%, în timp ce valoarea fondurilor europene s-a majorat cu 48%. Italia ocupă primul loc ca urmare a înregistrării a 302 fraude care au dus la cheltuirea a 68,4 milioane de euro. Pe locul al treilea se află Bulgaria cu 97 de nereguli ce au vizat fonduri în valoare de 9,3 milioane de euro.

Datele publicate de Comisia Europeană arată că guvernul are capacitatea şi este hotărât să lupte în continuare împotriva celor care fraudează fondurile europene. În acelaşi timp, Executivul a făcut toate demersurile legale pentru a reduce fraudele pentru următorul exerciţiu bugetar astfel încât ţara noastră să devină un model în absorbţia banilor europeni.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

3 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
22 iul, 2014
cantautor
iata cum curata PSD....
Adrian Duicu: Domn' presedinte, sa traiesti.
Valeriu Zgonea: Da, sefu'? Da, sefu' de la Mehedinti?
Duicu: Lasa gargara!
Zgonea: Ia zi, sefu'!
Duicu: Ce faci?
Zgonea: Uite, bine. Am fost la o intalnire, ma duc la o alta intalnire.
Duicu: Si eu ma duc la partid, ajung la partid ca am sedinta aicea. Auzi? Ce te rog. Sper ca nu te bagi in treaba cu Titu, cu Netoiu. Ca ma tot bazaie ca nu stiu ce vorbeste cu tine pe-aicea.
Zgonea: Cine?
Duicu: Titu Netoiu.
Zgonea: Cine-i Titu asta, ma?
Duicu: Cu Taverna, ma.
Zgonea: Lasa-ma, ma, in pace! Am vorbit ceva cu tine! Ai innebunit la cap?
Duicu: Bine.
Zgonea: Ma bag eu in ciorba ta?! M-am bagat eu vreodata?
Duicu: Nu. Nu. Nu.
Zgonea: Tu nu esti serios cu mine, in relatia cu mine.
Duicu: Nu-i adevarat. E! P...!
Zgonea: Eu sunt serios cu tine.
Duicu: Nu-i adevarat. Nu. Nu-i adevarat.
Zgonea: Tu esti...Eu cand ti-am promis ca nu ma bag si m-ai rugat, nu ma bag!... Nu m-ai rugat tu sa nu ma bag?
Duicu: Da.
Zgonea: E! Si-atunci? Pa.

Adrian Duicu se afla in arest peventiv, potrivit unei decizii din 30 iunie a Curtii de Apel Bucuresti (CAB), el fiind cercetat de DNA pentru mai multe infractiuni, printre care trafic de influenta.

Ponta: Nu ma dezic de Duicu. Sa-i spun sa treaca la PMP? (Video)
22 iul, 2014
ion
Si dupa 10 ani ar fi in stare masina de propaganda sa spuna ca Boc e de vina, PDL-ul si Basescu ! Sunteti penibili cu astfel de articole !
Dupa ce va intra varanul la puscarie ,se va mai domoli foarte mult cu frauda fondurilor europene din agricultura !
22 iul, 2014
niculae florian
masurile luate
Articol frumos laudativ care nu spune nimic concret;

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ