Cum întâmpină mediul de afaceri și analiștii reducerea TVA la alimente

| 09 apr, 18:40

După ce premierul Victor Ponta anunțat  că de la 1 iunie se va aplica scăderea TVA la 9% la toate produsele alimentare, la băuturile nealcoolice și la serviciile de alimentație publică, un număr mare de economiști și reprezentanții mediului de afaceri au ieșit cu declarații publice de susținere.

Potrivit Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR), reducerea TVA din 1 iunie se va regăsi în totalitate în preţurile de la raft - membrii asociaţiei şi-au manifestat disponibilitatea de a transferă această reducere în preţul final al produselor.

AMRCR a fost înfiinţată în anul 2003 şi are în acest moment următorii membri: Auchan, Billa, Brico-Depot, Carrefour, Cora, Dedeman, Domo Retail, Hornbach, Kaufland, Lidl, Mega Image, Metro Cash & Carry, Mobexpert, Penny Market, Praktiker, Profi şi Selgros. AMRCR este reprezentanta României la Eurocommerce şi membră a Confederaţiei Patronale "Concordia".

Dan Șucu, președintele Asociației, a declarat că susține decizia și speră ca aceasta să fie continuată cu reducerea TVA la toate produsele. „Sperăm din toata inimă să fie continuată politica de relaxare. Faptul că se reduce TVA este un mare pas înainte, care din punctul nostru de vedere trebuie să continue, a declarat Dan Șucu.

Citeşte şi: Apocalipsa economica dupa Ponta – sau de ce strugurii n-ar trebui sa fie acri nici pentru liberali

Analistul economic Moise Guran a scris pe pagina sa de Facebook că “în sfârșit, o alegere bună. Să vedem câți vor avea curajul să recunoască asta, chiar dacă e o decizie luată de Victor Ponta”.

Economistul Florin Cîţu consideră scăderea TVA la alimente “un pas înainte în lupta cu evaziunea în acest domeniu”, precizând că este o măsură foarte bună care “va însemna în primul rând reducerea prețurilor”.

Radu Soviani a promovat știrea privind reducerea TVA, spunând că “este o variantă mai soft față de aventura fiscală” care fusese concepută inițial.

Președintele Romalimenta, Sorin Minea, a transmis că reducerea TVA la alimente va avea “un puternic impact atât asupra populaţiei, cât şi a mediului economic” și va conduce la “creşterea reală a consumului, cu efect pozitiv în nivelul de trai şi în starea de sănătate a populaţiei, la o concurenţă echitabilă pentru toţi jucătorii de pe piaţă, la creşterea producţiei interne agroalimentare şi la scăderea preţurilor în piaţa albă, paradoxal, sub cele din piaţa subterană”.

Acesta a mai precizat că reducerea TVA la 9% va presupune că "va fi o scădere a prețurilor de 15% a doua zi, iar cei care vor încerca să mențină prețul vor fi scoși de pe piață".

Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară, a precizat că “reducere TVA la 9% pe tot lanţul va însemna o scădere a preţurilor cu 10%, astfel un kilogram de carne va fi mai ieftin cu 1,5-1,8 lei faţă de costul actual”. Gradul de economie va fi de 200-300 de lei pe lună pentru fiecare român.

Citeşte şi: Cu cât cresc veniturile românilor după scăderea TVA

Radu Timiş, preşedintele Asociaţiei Română a Cărnii, a precizat că “decizia va duce la relansarea consumului şi la reducerea evaziunii fiscale, iar în ceea ce priveşte preţurile, acestea se vor diminua considerabil”.

Aurel Tănase, directorul general al Prodcom, a menționat că “este un prim pas în reglementarea pieţei de legume şi fructe. Se va diminua evaziunea fiscală cu peste 70%, iar preţurile vor scădea cu cel puţin 10%”.

Florin Rizea, șeful fabricii de mezeluri Meda Prod 98, consideră că „în mod evident va crește consumul. Vom vedea ce se va înâampla și cu prețurile de la raft în condițiile în care comercianții au strategii independente”.

Analistul Mircea Cosea este de părere că un prim efect al acestei decizii va fi ieftinirea produselor finale: „în mod sigur ne putem aștepta la o scădere a prețurilor” ca urmare a „concurenței dintre comercianți”.  Analistul a mai explicat că „având un TVA mai mic, aceștia (n.n. producătorii) vor putea să lupte mai bine în competiția cu mărfurile din import, unele chiar fiind într-o evaziune vizibilă - legume, fructe”.

Analistul Aurelian Dochia a explicat faptul că măsura reducerii TVA este binevenită, dar trebuie susținută și de alte măsuri pentru a avea succes în eliminarea evaziunii fiscale.

Secretarul general în cadrul Asociației Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), Cristian Pârvan, a declarat că principalul primul efect al măsurii anunțate de premier va fi o creștere a consumului populației.

Citeşte şi: TVA la alimente scade la 9% de la 1 iunie. "E o măsură pe care o vor resimți în special cei cu venituri mici"

„Primul efect notabil pe care îl așteptăm este ca, prin creșterea puterii de cumpărare al reducerii TVA la produsele de bază de la 24 la 9%, să existe o creștere a consumului populației și prin aceasta, pe de o parte, firmele care sunt în domeniu să aibă motive să investească și să aibă o producție suficientă calitativă și cantitativă”, a explicat Pârvan.

Mai mult, datele INS arată că măsura reducerii TVA la 9% la alimente și măsura reducerii prețului la medicamente de la 1 iunie au impact direct asupra a 45% din coșul de consum al familiei obișnuite și un impact indirect de peste 50% din coșul de consum. Estimarea de reducere a prețurilor este în jur de 15%.

România se alătură astfel celorlalte 23 țări din UE28 care au TVA redus la alimente, iar acest pas important a fost foarte bine primit atât de mediul de afaceri, cât și de economiști care în trecut au criticat Guvernul.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ