Cum poate influența schema de ajutor de stat evoluțiile economice

| 23 sep, 2014

Analiștii economici și oamenii de afaceri din România apreciază că schema de ajutor de stat pentru companii lansată de Guvernul Ponta poate să le dea companiilor un impuls pentru investiţii și să le ajute în revenirea post-criză. Noua schemă de ajutor de stat, care are un buget de până la de 2,7 miliarde de lei, este bine-venită, spun analiștii, și va veni în sprijinul unui număr de 1.700 de firme.

„Este bine-venită o astfel de schemă. Dă companiilor un impuls pentru investiţii. Eu nu sunt un fan al ajutoarelor de stat pentru că apreciez că distorsionează un pic mediul concurenţial. Însă, în condiţii de criză orice ban de la stat care intră în economie şi creează locuri de muncă este bine-venit“, afirmă Dragoş Cabat, analist economic.

Dragoş Damian, CEO al producătorului de medicamente Terapia Ranbaxy, a precizat că noua schemă de ajutor de stat destinată cofinanţării investiţiilor cu impact major în economie este „stimulantă pentru mediul greu de afaceri, care poate să iasă din perioada de «îngrijorare» şi «neîncredere» şi să pună pe masă în sfârşit investiţii industriale“.

Noua schemă are un buget maxim prevăzut de 2,7 mld. lei, adică 600 mil. Euro sau 100 mil. Euro pe an pentru perioada 2014-2020, iar cererile de ajutor de stat pentru prima sesiune pot fi depuse în perioada 22 septembrie - 17 octombrie. Numărul total al firmelor care urmează să beneficieze de această schemă a fost estimat de Ministerul Finanţelor la 1.700.

Damian consideră că “Guvernul și-a făcut datoria într-o lună cât în 4 ani”, cu măsurile prin care “defiscalizează munca, dă bani marilor companii dispuse să reia cursa investițională și arată foaia de parcurs”. Măsurile pro-economice, spune acesta, “sunt adevărate și pot reda încrederea celor care au interes să facă afaceri în industrializarea României”.

În contextul crizei financiare mondiale, tot mai multe ţări încearcă să găsească soluţii pentru sprijinirea investiţiilor în economie. Competiţia internațională pentru atragerea investiţiilor străine s-a intensificat, iar ajutoarele de stat sunt o formă de a atrage capital extern și, în același timp, de a stimula finanțarea pentru dezvoltarea afacerilor antreprenorilor români.

Pachetul de măsuri elaborat de Guvern, care mai cuprinde și neimpozitarea profitului reinvestit, precum și mult discutata reducere a contribuțiilor de asigurările sociale, va produce efecte pozitive, pe termen mediu și lung, nu doar pentru companiile care beneficază de aceste măsuri, dar și pe piața forței de muncă. O companie care se dezvoltă și își diversifică obiectul de activitate va deveni mai competitivă pe piață, va crea posturi noi și își va mări numărul de angajați. Semnalul transmis de Executiv a fost bine recepționat de mediul de afaceri, iar ținta asumată, ca România să ajungă între primele zece economii la nivel european, are de acum un plan concret de implementare.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ