Cum să construieşti un brand de succes! Sfaturi utile antreprenorilor aflaţi la început de drum

| 28 aug, 17:56

Conceptul de brand este ceva fascinant, fiecare companie incearca sa il construiasca, unele reusind cu succes, altele nu. Toate lumea, indiferent de varsta, este influentata de branduri. Ceea ce este cel mai important pentru orice brand este sa reuseasca sa intre in mintea consumatorului.

Un exemplu de succes de construire a unui brand este cel al Microsoft, al carui co-fondator a fost Bill Gates - dincolo de brand, povestea lui Bill Gates poate fi citita pe ponturifierbinti.com. Brandul Microsoft a fost construit urmarindu-se planuri de afaceri extrem de serioase, chiar daca lui Bill Gates ii placea sa spuna vorbe de duh pe care multi le interpretau drept glume amuzante, desi, fara un suport real:

  • Fii dragut cu tocilarii. S-ar putea sa ajungi sa lucrezi pentru unul dintre ei.

  • Daca as fi avut vreo idee despre vreo linie de finish, nu crezi ca as fi trecut-o cu multi ani in urma?

Care sunt elementele esentiale ale unui brand puternic?

Se poate stabili o lista neexhaustiva a punctelor forte pe care un brand trebuie sa le cultive:

1. Identitatea vizuala

Identitatea vizuala este primul element cu care consumatorii intra in contact. Un logo bine conceput contribuie la recunoasterea marcii. Simplitatea este esentiala. Un logo cu forme simple si, daca este posibil, pe intelesul tuturor, va avea mai multe sanse de a castiga – exemple bune in acest sens sunt Nike sau Apple.

De asemenea, culorile ar trebui sa reflecte valorile brandului. Nu este vorba doar de alegerea unei culori la intamplare. Culorile ofera un mesaj, iar atunci cand sunt atent selectate contribuie la reputatia firmei.

2. Personalitatea companiei

Personalitatea firmei se transmite prin toate canalele de comunicare - tonul utilizat pe site si/sau blog, campaniile de publicitate etc. De regula, personalitatea se construieste in timp.

3. Semnul distinctiv - factorul de diferentiere

Nimeni nu isi doreste o copie si toata lumea considera ca originalul este interesant. Unul dintre factorii cheie de diferentiere este relatia cu clientul. Internetul si retelele sociale sunt parghii care faciliteaza contactul dintre cele doua parti. Tot acestea ajuta la crearea unei comunitati in jurul brandului.

4. Un brand puternic este dezvoltat pe plan intern

Un brand dezvoltat intern creeaza un puternic sentiment de apartenenta. Realizat dintr-un mix de marketing, management si comunicare, sentimentul de apartenenta si de coeziune faciliteaza lucrul in echipa si, de asemenea, creeaza pe plan intern despre care se va vorbi extern.

5. Vizibilitate

In procesul necesar vizibilitatii brandului este necesar sa se faca eforturi care constau in timp si bani – daca firma dispune de bani, accesul la mijloacele mass-media este mult facilitat iar reputatia se poate dobandi rapid, dar firma este pregatita pentru asta? Un brand plasat prea devreme in lumina reflectoarelor este rareori benefic. Construirea reputatiei se face pas cu pas. Internetul si retelele sociale ofera o rampa de lansare incredibila. Cu o strategie bine construita si o prezenta regulata pe retelele sociale, vizibilitatea produselor sau serviciilor oferite de firma va creste treptat.

6. Marca se optimizeaza, nu se abandoneaza

Cea mai mare greseala care se poate face in legatura cu o marca este de a distruge fundamentele sale. O marca poate fi optimizata, dar niciodata nu se vor abandona elementele initiale care i-au adus succesul. Aceasta coerenta a viziunii construieste istoria brandului si valoarea sa.

In concluzie, coerenta ansamblului afacerii, despre care se poate citi si in cateva articole interesante publicate pe posteaza.info, este deosebit de importanta. Brandul, comunicarea interna, produsele, relatia cu clientul, istoricul, valorile prezentate, toate acestea trebuie sa reprezinte o constanta omogena si logica.

loading...

Ştirile orei

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ