Cum să strângi bani la 25 – 30 de ani şi cum să-i investeşti

| 30 iun, 2014

Cele mai potrivite investiţii personale pentru banii economisiţi depind de vârsta celui care îi strânge, dar şi de scopul în care vor fi folosiţi, potrivit profesioniştilor din domeniului, consultaţi de ECONOMICA.NET.

„Când eşti tânăr ai timp să recuperezi pierderile”. Poţi investi în acţiuni, care sunt mai riscante. Şi, „cu cât eşti mai sărac, cu atât proporţia investiţiilor trebuie să fie mai mare” în bugetul tău, rezumă Adrian Mitroi, director al Nextebank, două dintre principiile fundamentale ale investiţiilor personale.

De unde bani?


Nimeni nu are destui bani pentru ceea ce îşi propune. Cei cu resurse mici se află în lipsuri cu atât mai flagrante cu cât banii sunt mai puţini. De aceea, aparent paradoxal, este cu atât mai necesar să economisească, să strângă şi să investească puţinul pe care îl pot rupe din cheltuielile curente.

Întodeauna se poate rupe câte un pic, spun brokerii şi managerii de investiţii consultaţi de ECONOMICA.NET.

„Investitorul trebuie să aibă un un plan sistematic de economisire”, ne spune sec Daniela Vasile, director de portofolii individuale la firma de administrare a investiţiilor Certinvest.

Mai întâi însă, la orice vârstă şi în oricare din cazuri, „înainte de alcătuirea unui portofoliu, investitorul ar trebui să păstreze, în afara acestuia, echivalentul a 6 (şase) luni de cheltuieli curente în instrumente cu venit fix.

În acest fel, el va evita vânzarea unor acţiuni în momente nefavorabile de piaţă”, din cauza unor nevoi neprevăzute, potrivit lui Dragoş Dărăbuţ, directorul general al casei de brokeraj Tradeville.  Cei mai siguri pe veniturile lor se pot rezuma la un fond de rezervă pentru chletuielile de viaţă pentru 3 luni.

Investiţii potrivite cu vârsta

Există „metoda clasică, folosită cu succes de Benjamin Graham încă de la începutul secolului 20, care presupune păstrarea în acţiuni (la bursă, n.r.) a minim 25% sau maxim 75%” din resursele economisite, spune Dragoş Dărăbuţ.

Benjamin Graham este un investitor celebru, care a revoluţionat strategiile în domeniu la începutul secolului trecut şi a fost mentorul celui mai cunoscut investitor din toate timpurile, bătrânul Warren Buffett.

Citeşte mai mult pe ECONOMICA.net.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ