Cum se apropie PNL de tabăra lui Băsescu, pe față

| 04 apr, 2014

În ciuda ieșirilor nervoase ale fostului președinte al Senatului, teza apropierii dintre PNL și tabăra lui Traian Băsescu, respectiv avansurile pe care liberalii le fac pentru primirea în PPE, este confirmată pe deplin de o lungă listă de declarații.

Vineri, după dezvăluirea de către site-ul știripesurse.ro a informațiilor care atestă că liderul PNL a negociat intrarea formațiunii pe care o conduce în PPE, angajându-se să susțină politica lui Traian Băsescu, Crin Antonescu mai că nu a aruncat cu pietre în jurnaliștii care au îndrăznit să informeze publicul despre planurile sale subterane și despre întâlnirile cu șeful statului pe această temă. ”N-am mai avut nicio întâlnire cu Băsescu, nici pe pământ românesc, nici pe la Bruxelles. Este o intoxicare pe care mă doare inima să o și dezmint. E, așa, frumoasă, e frumos rău, dar nu e adevărat”, a declarat tăios Antonescu.

Numai că, în ciuda ieșirilor nervoase ale fostului președinte al Senatului, teza apropierii dintre PNL și tabăra lui Traian Băsescu, respectiv avansurile pe care liberalii le fac pentru primirea în PPE, este confirmată pe deplin de o lungă listă de declarații.

Printre acestea, la loc de cinste, se află bineînțeles, chiar cele care îi aparțin lui Crin Antonescu. Astfel, în toamna lui 2012, liderul liberal afirma într-un interviu acordat unui ziar spaniol că „se uită cu interes la PPE" și că în PNL există o „importantă componentă conservatoare", care situează formaţiunea mai aproape de Partidul Popular European decât de ALDE. Cât despre întâlnirile cu șeful statului pe care acum le neagă, ori liderul liberal are memoria foarte scurtă, ori crede că publicul suferă de amnezie cronică, fiindcă altminteri nu ne putem explica cum, chiar anul acesta pe 20 februarie, același Crin Anotnescu declara: „Cu domnul Băsescu, în afara prilejurilor de învestiri, m-am mai întâlnit de două ori, în chestiuni de politică externă. M-am întâlnit de două ori: când mergeam în Republica Moldova, am spus că asemenea chestiuni trebuie discutate, pe chestiuni de politică externă. Am discutat şi pe o chestiune de securitate naţională”.

Revenind însă la chestiunea aderării PNL la familia popularilor europeni, exactitatea informațiilor publicate de stiripesurse.ro este confirmata chiar din interiorul formațiunii liberale. Nu mai departe de acum o lună, pe 8 martie, vicepreședintele PNL Sorin Frunzăverde recunoștea senin că el este cel care conduce negocierile. „Eu duc negocierile cu PPE, cu preşedintele Joseph Daul. După alegerile europarlamentare în Parlamentul European vor exista trei grupuri politice mari: socialiştii, popularii şi euroscepticii. La eurosceptici nu avem ce căuta, cu socialiştii nu putem discuta, iar în aceste condiţii, popularii reprezintă singura variantă, mai ales că cei din grupul ALDE îşi vor diminua ponderea în Parlamentul European după alegerile din mai”, declara atunci Frunzăverde.

Desigur, declarația subalternului său a fost infirmată public de Crin Antonescu. Dar, cum Frunzăverde nu și-a retras afirmațiile și nici șeful PNL nu a luat vreo măsură împotriva sa, nu putem să tragem o altă concluzie decât că negocierile în discuție sunt reale și au loc cu știrea liderului liberal.

De altminteri, Frunzăverde nu este singurul liberal care a vorbit despre afilierea PNL la PPE. În toamna anului 2013, în media au apărut înregistrări în care Ludovic Orban punea o întrebare, deja retorică, unor colegi liberali:„Care va fi locul PNL în viitor? Păi vă spun eu care va fi locul PNL - în nici un caz alături de PSD, ci alături de PDL în PPE, pentru că liberalii, la nivel european, aproape că nu mai există", constata atunci Ludovic Orban. Mai recent, și Marian Petrache, vicepreședinte PNL și șef al organizației de la Ilfov spunea că este posibil ca, în 2013, liberalii să se afilieze familiei popularilor europeni, acesta fiind un proiect mai vechi al formațiunii liberale, care datează încă din 2002.

În plus, negocierile pe care PNL le poartă pentru afilierea la PPE au fost confirmate și din surse neimplicate direct. Adrian Papahagi, de exemplu, spunea în ianuarie 2013 să știe din surse ”foarte sigure” că liberalii tatonează afilierea la PPE și că ar fi trimis chiar și o cerere în acest sens către secretariatul genera și președinția popularilor. Mai mult, se pare că informația este de notorietate la Bruxelles, chiar și liderul grupului S&D din Parlamentul European, Hannes Swoboda afirmând că a auzit zvonuri cu privire la o posibilă încercare a PNL de a intra în cea mai mare familia popularilor europeni.

Dar poate dovada cea mai concretă că PNL se pregătește să treacă în tabăra PPE ne vine din planul politicii interne. De o bună bucată de vreme încoace, PNL și mai ales liderul său Crin Antonescu au un discurs public copiat aproape la indigo după Traian Băsescu. A se vedea în acest sens poziționarea în chestiunea Roșia Montană, în cea privind legea amnistiei și grațierii sau, mai nou, pe subiectul accizei la combustibili, pe care, culmea, o sprijineau când se aflau la guvernare. În plus, liberalii au făcut serviciul suprem lui Traian Băsescu, destructurând USL și întorcând armele împotriva social-democraților.

Dar liberalii s-au apropiat vizibil nu doar de șeful statului și oastea sa de strânsură din PMP, ci și de PDL. De unde până nu cu mult timp în urmă democrat-liberalii erau nefrecventabili pentru formațiunea condusă de Crin Antonescu, PNL-ul a ajuns acum să vorbească public chiar despre o posibilă fuziune. „După rezultatul de la europarlamentare, eu sper ca cei de la PDL, care s-au delimitat frumos de Traian Băsescu, să înţeleagă că trebuie să vină alături de PNL într-o fuziune, ca să îşi menţină aleşii locali şi parlamentarii şi pentru a putea construi un proiect de dreapta puternic”, susținea pe 28 martie, Teodor Atanasiu. Teza unei fuziuni cu PDL a fost întărită câteva zile mai târziu și de Ludovic Orban. ”Eu unul am relaţii foarte bune cu foarte mulţi membri importanţi ai PDL. Încă mai trebuie să treacă un timp până să reuşim să închegăm o relaţie bazată pe încredere. Sunt de acord cu un lucru din ce a spus domnul Theodor Atanasiu, cu acela că dacă ne hotăram să pornim împreună la drum, nu aş mai accepta o alianţă ci numai o fuziune”, declara Orban, pe 31 martie.

Cât despre reacția venită dinspre democrat-liberali, aceasta a fost suspect de calmă și de deschisă față de ideea unei colaborări cu PNL. Astfel, pe 28 martie, Gheorghe Falcă vorbea despre faptul că PDL și PNL trebuie să reconstruiască Alianța D.A. în interiorul PPE, pentru ca ulterior, pe 30 martie, Vasile Blaga să aducă în discuție posibilitatea unui proiect comun între PDL și PNL în perspectiva alegerilor parlamentare din 2016. De altfel, dacă mai era nevoie de vreo dovadă care să ateste disponibilitatea la colaborare dintre liberali și democrat-liberali, aceasta a fost spulberată chiar săptămâna aceasta când, în Parlament, PNL și PDL s-au așezat de aceeași parte a baricadei la moțiunea simplă pe Sănătate.

Concluzia este una singură. PNL-ul se pregătește să intre în familia popularilor și ”se dă bine” pe lângă principalii reprezentanți ai PPE în România, Traian Băsescu și PDL.

loading...

Ştirile orei

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ