Cum se poate face profit din gratuitatea transportului în comun. Exemplul capitalei Estoniei

| 23 apr, 2014

Primăria orașului Talinn, capitala Estoniei, a pus la cale au experiment care s-a soldat cu rezultate neașteptate. De mai bine de un an, transportul în comun a devenit complet gratuit pentru locuitorii orașului.

S-a dorit o scădere abruptă a emisiilor de carbon. Străzile aerisite și intersecțiile în care nu se circulă bară la bară erau și ele parte din viziune. Ei bine, nimic din toate acestea nu s-a întâmplat. Dar nu înseamnă neapărat că gratuitatea a fost o idee proastă. Din contră, pentru bugetul local, a fost o mișcare cu adevărat profitabilă.

10 milioane de euro a câștigat Primăria din Tallinn de pe urma gratuității transportului public. Acum un an, scepticii percepeau noul sistem ca pe o mutare preelectorală populistă şi costisitoare. Cu zero venituri încasate din vânzarea de bilete către rezidenţi, filozofia din spatele experimentului stătea mai puţin în profitabilitate şi mai mult în crearea unui oraş mai curat, mai aerisit, în general mai locuibil. Traficul însă nu a fost decongestionat, dar, paradoxal, mişcarea a fost un adevărat succes financiar pentru Primăria capitalei.

Cei 10 milioane de euro în plus au venit din taxe. În numai un an, 13.000 de locuitori s-au declarat rezidenţi pentru a beneficia de gratuitate. Înainte de introducerea programului, în capitala Estoniei erau circa 40.000 de nerezidenți, ceea ce înseamnă că, deși locuiau şi munceau în oraș, plăteau taxele către localitatea de domiciliu.

Mai multe pe digi24.ro.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ