Cum sprijină Guvernul copiii din mediul rural

| 23 iul, 2014

Pentru a recupera decalajele înregistrate faţă de statele occidentale, România trebuie să se concentreze în primul rând pe educaţie. În acest sens, una dintre priorităţile politicilor guvenamentale trebuie să fie asigurarea unor şanse egale la educaţie pentru toţi elevii. Dar acest obiectiv a rămas de multe ori, în special în mediul rural, la nivel de deziderat.

Astfel, analizele  privind cauzele abandonului şcolar relevă că elevii care trăiesc la ţară trebuie să facă de multe ori o navetă dificilă şi îndelungată către unităţile de învăţământ la care sunt înscrişi.

Şi aceasta deşi, cel puţin teoretic, elevii care locuiesc departe de unităţile de învăţământ ar fi trebuit să beneficieze de transport gratuit. Conform prevederilor legale, copiilor li se deconta contravaloarea transportului care însă, în multe situaţii, era asigurat fie de privaţi, care practicau tarife de speculă, fie lipsea cu desăvârşire. Cabinetul a încercat să rezolve problema intervenind asupra procedurilor de decontare a cheltuielilor de transport pentru elevii navetiști. Astfel, numai în anul şcolar 2012-2013, Ministerul Educaţiei Naţionale a decontat peste 150.000 de abonamentele de transport.

Pentru a rezolva complet însă problema transportului şcolarilor, guvernul a iniţiat un program prin care urmează să fie achiziţionate peste 1.200 microbuze şcolare, care să îi ducă pe elevi la şcoală şi înapoi. Pentru acest an au fost deja cumpărate peste 600 de microbuze școlare, fiind totodată demarate procedurile de achiziție a încă 659 de microbuze, autobuze şi autocare. Achiziţia de autovehicule pentru transportul elevilor este sprijinită şi de Uniunea Europeană care contribuie la bugetul total al programului cu 24 de milioane de euro.

Miercurea aceasta, Piaţa Victoriei a fost martora evenimentului de inaugurare a programului în cadrul căruia premierul Victor Ponta a predat cheile primelor microbuze şcolare pentru transportul elevilor către reprezentanţii instituţiilor de învăţământ şi către şoferii care vor transporta elevii. Cu ocazia festivităţii, primul-ministru a felicitat reprezentanţii Ministerului Educaţiei Naţionale şi Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice pentru iniţiativă. "Mulțumesc Ministerului Dezvoltării Regionale și Ministerului Educației pentru aceasta achiziție de microbuze pentru elevii din mediul rural. Aveți grijă să ajunga copii la școală sănătoși, și dus, și întors. Dacă elevii ajung la școală este mult mai important decât orice altceva, pentru că dacă fac școala o să aibă o viața mai bună", a declarat şeful cabinetului.

Declaraţia premierului sintetizează obiectivele programului guvernamental demonstrând seriozitatea cu care cabinetul abordează problema asigurării accesului egal la educaţie, ca element esenţial pentru ca toţi românii să se bucure de un trai mai bun. În fond, dincolo de măsurile de redistribuire echitabilă a bunăstării generate de creşterea economică, pentru ca România să îşi împliească la nivel maximal potenţialul de dezvoltare, avem nevoie de o forţă de muncă bine pregătită şi de valorificarea tuturor resurselor existente în acest sens.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

2 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
24 iul, 2014
ferenczi stefanita
"gandul"
Microbuze/ Râd în ploaie aurii/ Microbuze/ În zori de zi. În faţa Guvernului se turnează un film. Primii după maşinişti apar, ca întotdeauna, figuranţii. Sunt în Piaţă de la 8 şi aşteaptă, cu mici emoţii, festivitatea. Au venit de ieri la Bucureşti, şi de la 10, şi de la 600 de kilometri, să primească o cheie. Bărbaţi de toate vârstele, în cămăşi cu mâneci scurte sau tricouri bine călcate, îşi fac de lucru pe sub capote. Ei sunt şoferii. Le sulfă în ceafă inşi în costume nescrobite, dar cu cravate de ceremonie. Ei sunt primarii. Sub copertina din curtea Guvernului, ferit de stropii care se scurg, când şi când, pe hainele bune ale celor din Piaţă, va apărea, peste vreo două ore, premierul. Victor Ponta are de dat 100 de chei de la tot atâtea microbuze Opel din 600, câte a cumpărat Guvernul său cu mâna ministrului Liviu Dragnea, cu 16,2 milioane de euro. Aşa arată scenariul. Dar două ore trec greu, pe ploaie măruntă. Oamenii urcă la bord, pun o manea, mai dau un telefon acasă. Au, până la urmă, şi actele şi cheile, încă de azi-noapte. O spune, franc, domnul Costel: “Le-am luat de aseară cu proces-verbal acolo, în Popeşti-Leordeni, ne-au dat şi cheile, dar acum, la unii ni le-au luat înapoi să le dea încă o dată premierul, cu televiziunile”. Aşa arată, nefardată, realitatea.
23 iul, 2014
alfred bulan-profesor
imi plac foarte mult "politicile guvenamentale"..si ca "Piata Victoriei a fost martora"
Dupa cat de corect scrii,imi dau seama Dle Sultanescu,ca pe vremea ta nu erau microbuze..
nu-i nimic,unul din cele 1200 te asteapta la toamna...

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ