Cum va afecta renunţarea la doctorat cariera politică a lui Victor Ponta

| 17 dec, 2014

Renunțarea la titulatura de doctor reprezintă un gest de moralitate care repară într-o anumită măsură imaginea sistemului educațional românesc. Este o acțiune care se încadrează în decizia luată de liderul social-democrat de a face o curățenie morală la nivelul clasei politice, oferind un exemplu care ar putea fi urmat.

Subiectul doctoratului lui Victor Ponta a devenit din păcate unul extrem de politizat, folosit foarte des de adversari pentru a submina imaginea publică a premierului. Pe fond, deciziile justiției au arătat că nu se pune problema încălcării în mod voit a unor standarde etice – toți autorii din care s-au preluat texte normative au fost citați la finalul tezei.

Dar, pentru a pune punct tuturor speculațiilor pe această temă, pentru a demonstra că un titlu nu este mai important decât imaginea instituțională a doctoratului, intens atacată în ultimii ani, Victor Ponta a considerat luni că este momentul potrivit pentru un nou început.

Citeşte şi: Victor Ponta renunţă la doctorat. Anunţul a fost făcut pe Facebook

Renunțarea la titulatura de doctor reprezintă un gest de moralitate care repară într-o anumită măsură imaginea sistemului educațional românesc. Este o acțiune care se încadrează în decizia luată de liderul social-democrat de a face o curățenie morală la nivelul clasei politice, oferind un exemplu care ar putea fi urmat.

Este așadar un moment cheie în cariera publică a lui Victor Ponta și demonstrează o capacitate foarte bună de leadership real, cu bune și cu rele, care arată că succesul nu vine niciodată fără sacrificii personale.

Decizia a fost înțeleasă și apreciată de conducerea Universității București, care este de acord cu faptul că integritatea instituțiilor din învățământ trebuie să aibă prioritate în orice situație în care există suspiciuni sau atacuri. Educația nu poate avea un viitor dacă este în umbra dubiilor.

Citeşte şi: Părerea lui CTP despre gestul lui PONTA de a renunţa la titlul de doctor, după ani de acuzaţii de plagiat

Desigur, au existat și clarificări ulterioare din partea premierului pe pagina sa de Facebook, acesta spunând că intenționa să anunțe decizia pe data de 17 noiembrie, după alegerile prezidențiale, dar circumstanțele l-au determinat să amâne momentul pentru a coincide cu începutul noului mandat în fruntea Guvernului.

Premierul a mulțumit celor care îi sunt alături în aceste moment „sensibil”, adăugând că își consideră decizia corectă și că persoanele care îi sunt alături înțeleg de ce a fost necesar acest pas. De altfel, există numeroase persoane publice care consideră că gestul lui Victor Ponta de a renunța la titlul de doctor reprezintă un act de curaj și demnitate foarte rar întâlnit în lumea politică. Două astfel de persoane sunt jurnalistul Radu Tudor și avocatul Lucian Bolcaș, care au apreciat că prim-ministrul nu a ținut cu dinții de un titlu contestat, deși deciziile justiției de până acum au demonstrat că acuzațiile de plagiat care i-au fost aduse au fost false.

Citeşte şi: Fostul Avocat al Poporului, Gheorghe Iancu: NU se poate renunţa la titlul de doctor

Poate cel mai bine în situația actuală este să adoptăm o atitudine rezervată față de semnificația deciziei lui Ponta pentru viața sa personală și să apreciem semnificația publică a acestuia. Este un semnal dat tuturor instituțiilor din domeniul Educației că toate standardele actuale trebuie respectate, iar calitatea lucrărilor trebuie să fie dincolo de orice atacuri ori dubii.

De altfel, anunțul că Ponta va iniția un nou demers doctoral după ce va părăsi viața politică demonstrează că pasiunea pentru domeniul juridic este una reală, iar respectul pentru activitatea specialiștilor în domeniu vine de la nivelul unui egal, al unui om care a fost în trecut procuror și ține foarte mult la această parte a identității sale.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

5 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
19 dec, 2014
ion
Un gest de onoare ar fi fost sa isi dea si DEMISIA in acelasi timp !!!!
Mai avea si tupeul sa devina Presedinte?!
18 dec, 2014
Gigel
Tu stii ce-i plagiatul?
Buey asta tu ziaristu' care delirezi "Pe fond, deciziile justiției au arătat că nu se pune problema încălcării în mod voit a unor standarde etice – toți autorii din care s-au preluat texte normative au fost citați la finalul tezei.", nu poti lua zece bucati din zece lucrari stiintifice, sa le pui cap la cap, sa le citezi pe toate zece si sa zici ca aceea compilatie ii teza ta de doctorat! Si majistratii aia care l-au judecat pe juristul Ponta au teze de doctorat cam la fel cu menestrelul prim! Si cam toate tezele de doctorat juridice din Romania sunt la fel....
Buey ziaristu', din lucrarile altora citezi rezultate, concluzii, metode, etc, nu iei bucati din lucrarile lor si le pastuiesti in frectia ta de teza!

Ce justitie a aratat asta, avocatul ala Mateut?

Pentru un plagiator ordinar Ponta a ajuns mult prea departe, cu cat i se termina cariera politica mai repede, cu atat mai bine! Trebuie sa dispara din politica cand s-a dovedit plagiatul.
18 dec, 2014
cantautor
esti dragut sa prezinti decizia justitiei in care se arata ca nu a fost plagiat,mai caricatura?
nu,pentru ca ICCJ s-a pronuntat doar pe o procedura
eu sunt dispus sa-ti prezint 2 decizii ale unor comisii de etica legal constituite din profesori de specialitate
18 dec, 2014
gogus
moralitatea si privata
Foarte bine a facut ! Un om asa moral nu putea sa faca altfel !! A renuntat la ce nu avea , a dat un " " sfasietor cu degetelul ala de stia doar "copy"!! Acum ,iesind din politica cat mai repede, doar sper sa castige toti banii de cosnita din meseria aia de jurist eminent !! Amin!!
17 dec, 2014
Paul Aparaschivilor
ce va urma cu cetateanul Ponta
Premierul a câştigat în 2007 şi 2008 suma de de 1.248.875 de lei din activitatera de avocat la propriul cabinet.
În plus, premierul a fost, timp de patru ani, conferenţiar universitar în cadrul Universităţii Româno-Americane.
În această poziţie nu ar fi putut ajunge fără titlul de doctor.
a intrat in barou direct,fara concurs,fiind doctor...
deci a incasat bani prin furt intelectual-plagiat(2 comisii de etica)
intra in sfera penalului..

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ