Cum va fi oprit Băsescu să discrediteze serviciile de informații

| 24 sep, 2014

În plin siaj al scandalului declanșat în mass media de autodeconspirarea lui Robert Turcescu ca ofițer acoperit, primul-ministru Victor Ponta i-a cerut public președintelui Traian Băsescu să se abțină din exercitarea prerogativului care-i permite șefului statului să propună un nou șef al spionajului.

Teodor Meleșcanu, fostul director al SIE, și-a prezentat demisia imediat în urma dezvăluirilor menționate, motivându-și gestul prin lansarea în cursa pentru Cotroceni. Însă, înainte ca Meleșcanu să se retragă din funcție, a menționat în presă un detaliu extrem de grav și anume că președintele statului i-a cerut de mai multe ori lista ofițerilor români acoperiți, sub pretextul că doreșete să-i verifice pe viitorii membri ai Guvernului. În lumina acestei mențiuni, extrem de compromițătoare pentru șeful statului, trebuie înțeleasă solicitarea expresă lansată de premier, ca Băsescu să lase acest atribut viitorului președinte al României.

”Opinia mea este că actualul preşedinte, domnul Băsescu, nu are niciun fel de legitimitate să mai propună ceva şi că, bineînţeles, noul preşedinte, în decembrie, va propune majorităţii parlamentare, pentru că e nevoie de un vot al Parlamentului, un nou şef de Serviciu de Informaţii Externe”, a declarat premierul Victor Ponta.

Citeşte şi: Robert Turcescu: Am fost ofiţer acoperit

Fiind un subiect ce implică serviciile de informații românești și ca atare nu va fi niciodată discutat cu transparență, putem doar să estimăm că declarația premierului face trimitere la implicarea nepermisă a lui Traian Băsescu în zona spinoasă a secretelor de stat. În mod normal președintele solicită avizul SRI și al SIE în legătură cu numirile în funcție și nu există nicio îndreptățire legală și nicio justificare pentru ca președintele în funcție să solicite listele menționate. Pe surse se vehiculează că s-a pus deja blocarea unei implicări neprincipiale viitoare a președintelui în această chestiune, printr-o chichiță procedurală ce provoacă practic blocarea acestei poziții până la obținerea unui acord echilibrat între Parlament și viitorul șef al statului. Astfel, cât timp Parlamentul nu vacantează această poziție, iar Comisia SIE nu se întrunește pentru a lua notă de demisia lui Meleșcanu, demisia nu poate fi anunțată în plenul legislativului. Din comisie face parte, printre alții, senatorul PSD Ilie Sârbu. Toți acești pași sunt necesari pentru preluarea atribuțiilor de director plin al SIE, în condițiile în care adjunctul Silviu Predoiu este doar înlocuitor la comandă. Evident, fără vacantarea postului, opțiunile lui Traian Băsescu în numirea unui nou comandant al instituției sunt ca și inexistente.

Citeşte şi: Robert Turcescu şi cazul ofiţerilor acoperiţi din presă

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
25 sep, 2014
cantautor
"Victor Ponta i-a cerut public președintelui Traian Băsescu să se abțină din exercitarea prerogativului care-i permite șefului statului să propună un nou șef al spionajului"
probabil ca viitorul sef se va numi dupa alegeri...
ramane insa o intrebare:institutional,constitutional,cum poate cere premierul ca Presedintele sa nu-si exercite o prerogativa?
poate daca-l roaga?

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ