Cum va fi Prima Casă în 2014

| 09 ian, 2014

Programul Prima Casă se va derula exclusiv în lei, după ce în primii trei ani ai programului guvernamental creditările oferite de bănci pentru acest program erau oferite în euro.

Programul Prima Casă va continua şi în 2014. Este una din veştile pozitive ale începutului de an. Conform datelor oferite de reprezentanţii guvernamentali, beneficiarii au la dispoziţie în acest an circa 2 miliarde de lei, din care 740 milioane lei fonduri neutilizate în 2013. Astfel programul Prima Casa va beneficia de un plafon suplimentar de garantii de 1,2 miliarde lei, dupa ce un act normativ în acest sens a fost aprobat in sedinta de marti a Executivului.

O altă noutate a programului pentru anul 2014 este aceea că noile prevederi adoptate de Guvern dau posibilitatea intrării în program şi a altor bănci, astfel încât solicitantii vor avea mai multe opţiuni de creditare, prin diversificarea ofertei pe piaţa bancară. "Pe lângă cele 16 bănci care au acordat credite în anul 2013, în 2014 se vor putea înscrie în program noi finanţatori, cu condiţia ca aceştia să-şi desfăşoare activitatea de creditare a persoanelor fizice pe baza reglementărilor validate de Banca Naţională a României", se menţionează în comunicatul MFP.

De asemenea, ca şi în 2013, programul Prima Casă se va derula exclusiv în lei, după ce în primii trei ani ai programului guvernamental creditările oferite de bănci pentru acest program erau oferite în euro. În contextul în care dobânda de referinţă stabilită de BNR a fost redusă constant, ultima modficiarea fiind adusă chiar la acest început de an (de la 4% la 3,75%), efectul va fi unul pozitiv şi pentru “Prima Casă”. Sunt astfel infirmate îngrijorările analiştilor care susţineau ipoteza conform căreia creditarea în lei va scumpi programul Prima Casă în ceea ce înseamnă ratele pe care le vor plăti tinerii dispuşi să îşi achiziţioneze o locuinţă prin acest program guvernamental. Efectul direct va fi acela al stimulării consumului, ceea ce se va reflecta în efecte pozitive asupra economiei în ansamblu.

Criteriile de eligibilitate pentru cei care doresc achiziţionarea unei locuinţe prin programul Prima Casă rămân neschimbate: la data aplicării pentru obţinerea creditului, solicitantul nu trebuie să deţină o altă locuinţă, plata unui avans de minim 5% din preţul de achiziţie şi locuinţa să fie finalizată pe teritoriul României şi înscrisă în Cartea Funciară.

Potrivit datelor programului, la nivelul anului 2013, Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri a acordat 25.500 de garanţii pentru “Prima Casă”, valoarea medie a unei finanţări fiind de 37.000 euro. Avantajele programului sunt indiscutabile. Tinerii care îşi întemeiază familii şi sunt la început de drum au posibilitatea de a-şi achiziţiona o locuinţă în condiţii financiare avantajoase. Piaţa imobiliară, adusă într-un blocaj începând cu finalul anului 2008 şi care întâmpină încă dificultăţi majore în a se redresa primeşte deopotrivă un balon de oxigen din partea statului, prin acest program. Şi nu în ultimul rând, economia în ansamblu are de câştigat prin stimularea consumului şi stimularea creării de noi locuri de muncă în sectorul construcţiilor.

Tag-uri: prima casa
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ