Cum va fi vara acestui an: cât de mult va ploua în iulie și august

| 24 mar, 09:41

Vara anului 2017 se estimează a fi una călduroasă, posibil cu cantități reduse de precipitații în lunile iulie și august, fapt ce va duce la o intensificare a fenomenului de secetă, a declarat, joi, directorul general al Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu.

"Așadar o vară mai călduroasă, posibil. O vară deficitară, posibil în special în lunile iulie și august, cu cantități de precipitații reduse, care să determine o intensificare și o accentuare a fenomenului de secetă, dar și extindere în aceleași zone în partea de sud, sud-est și est a României. Dar chiar și cu un grad de realizare mediu de 60-65% al acestor informații ne putem face o imagine, cel puțin pentru fermieri, a ceea ce urmează în următoarea perioadă asftel încât să decidă ce soiuri să cultive", a spus Elena Mateescu, la un eveniment dedicat Zilei Mondiale a Meteorologiei.

Aceasta a explicat că estimările sezoniere de la Centrul European pentru Prognoză pe Medie Durată indică pentru lunile martie — mai 2017 cantități de precipitații apropiate de mediile multianuale în regiunile sudice și sud-estice, iar în restul teritoriului acestea vor prezenta o tendință spre excedent. Estimările de precipitații pentru iunie 2017 sunt apropiate de mediile multianuale în regiunile centrale și nordice, iar în restul teritoriului acestea vor prezenta o tendință spre deficit.

În lunile iulie și august, precipitațiile lunare vor fi deficitare în cea mai mare parte a teritoriului, cele mai mici valori estimându-se în special în zonele sudice și sud-estice ale țării.

Elena Mateescu susține că estimările sezoniere de la Centrul European pentru Prognoză pe Medie Durată indică pentru vara lui 2017 temperaturi medii apropiate de normele climatologice în luna iunie și peste acestea în lunile iulie și august, îndeosebi în zonele sudice, sud-estice și local în cele vestice.

Potrivit acesteia, anul 2016 la nivel global a fost deja validat ca fiind cel mai cald an din istoria măsurătorilor meteorologice, mai cald decât anul anterior cu aproape 0,2 grade Celsius. De fapt, ultimii trei ani au fost detronați la rând prin anii următori consecutivi.

Analiza realizată din 1961 și până în prezent arată că, din 1998 și până în prezent, s-au înregistrat abateri termice pozitive față de media climatologică multianuală a perioadei climatice de referință, 1961 — 1990, din care în cinci ani consecutivi, respectiv 2012 — 2016, au fost abateri de peste 1,5 grade Celsius. Anul 2015 a înregistrat o abatere termică pozitivă de aproape 2 grade C.

loading...

Ştirile orei

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ