Cum vrea Putin să rezolve criza din Ucraina în 7 paşi

| 03 sep, 2014

Preşedintele rus Vladimir Putin a prezentat miercuri un plan în şapte puncte care, în opinia sa, trebuie să fie baza discuţiilor pentru încetarea conflictului din estul Ucrainei şi care prevede în principal ca guvernul ucrainean să-şi retragă trupele din apropierea oraşelor şi ca separatiştii să oprească contraofensiva lansată cu o săptămână în urmă, transmit agenţiile internaţionale de presă.

După cum a anunţat chiar şeful statului rus, în timpul discuţiei telefonice avute miercuri cu omologul său ucrainean Petro Poroşenko ei au vorbit despre modalităţile în care s-ar putea pune capăt vărsării de sânge şi ar putea fi restabilită pacea în Ucraina.

'Opiniile noastre cu privire la reglementarea conflictului sunt foarte apropiate', a declarat Putin, anunţând, totodată, că în drumul său din Blagoveşensk spre Ulan-Bator 'a schiţat, în avion, câteva idei, un plan de acţiune', plan pe care l-a citit jurnaliştilor şi care a fost prezentat în detaliu de agenţiile de presă ruse.

1. În calitate de primă măsură, liderul rus propune 'încetarea operaţiunilor ofensive active ale forţelor armate şi miliţiilor în sud-estul Ucrainei, în direcţiile Doneţk şi Lugansk'.

2. Drept a doua măsură Putin propune 'îndepărtatea unităţilor înarmate ale structurilor militare ale Ucrainei la o distanţă care să excludă posibilitatea lansării, asupra localităţilor, de tiruri de artilerie şi de orice alt tip'.

3. Putin propune, de asemenea, 'un control internaţional obiectiv şi integral asupra respectării condiţiilor de încetare a focului şi monitorizarea situaţiei create în zona de securitate'.

4. Liderul rus este de părere că pentru reglementarea situaţiei din Ucraina este necesar 'să fie exclusă utilizarea aviaţiei militare împotriva civililor şi localităţilor din zona de conflict'.

5. În afară de aceasta, Putin este de părere că 'trebuie organizat un schimb de persoane reţinute abuziv, după formula 'toţi în schimbul a toţi', fără condiţii prealabile'.

6. Preşedintele rus propune, de asemenea, 'deschiderea de coridoare umanitare pentru circulaţia refugiaţilor şi trimiterea de convoaie umanitare în estul Ucrainei'.

7. Un ultim punct enumerat de Putin îl constituie posibilitatea trimiterii în regiunile afectate a unor echipe pentru restabilirea obiectivelor de infrastructură socială din estul Ucrainei.

Anterior, secretarul de presă al preşedintelui rus, Dmitri Peskov, a anunţat că, în timpul convorbirii telefonice pe care Putin a avut-o miercuri cu Petro Poroşenko 'a fost continuată discuţia despre criza militară şi umanitară din Ucraina'. 'Punctele de vedere ale preşedinţilor celor două ţări referitor la posibile căi de ieşire din această dificilă situaţie de criză coincid în mare parte', a subliniat Peskov.

Propunerea lui Putin survine cu două zile înaintea negocierilor ce vor avea loc la Minsk între separatişti şi aşa-numitul grup de contact constituit din Rusia, Ucraina şi OSCE.

Citeşte şi: VLADIMIR PUTIN, ameninţat de cei mai sângeroşi terorişti

loading...

Ştirile orei

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ