Cum vrea UDMR să dea mai multă putere celor de la Bruxelles şi lui Viktor Orban

| 07 iul, 2014

Problema Minority Pack. Mare breaking news ieri în presă, UDMR s-a supărat pe colegii de guvernare şi ameninţă cu plecarea din Guvern.

UDMR guvernare. Maghiarii s-au ofuscat, de fapt, mai exact şi româneşte spus, s-a umflat tărâţa în ei, pentru că Ministerul Afacerilor Externe a trimis la Curtea Europeană de Justiţie un punct de vedere care susţine decizia Comisiei Europene de a respinge două iniţiative cetăţeneşti intitulate „Minority SafePack” şi care fac referire la drepturile minorităţilor etnice/lingvistice. Motivul acestei respingeri este unul întemeiat: UE ar intra astfel peste competenţele naţionale ale statelor, aşa cum sunt ele prevăzute în Tratatul Uniunii Europene.

Citeşte şi: Problema Minority Pack. De ce este una de stat și nu una de politică internă dâmbovițeană

Preşedintele UDMR Kelemen Hunor a declarat că se simte jignit de faptul că MAE a luat o asemenea poziţie fără să consulte minoritatea maghiară. Ciudat este că Hunor nu s-a simţit jignit atunci când Barroso, colegul său din PPE, i-a dat cu flit. Preşedintele UDMR a luat toată această acţiune ca un afront personal deoarece este vicepreşedintele FUEN (Uniunea Federală a Naţionalităţilor din Europa), organizaţia care a iniţiat această propunere.

Problema Minority Pack. Practic, dincolo de ceea ce prevede iniţiativa, în cel mai simplist mod, lucrurile stau cam aşa: UDMR doreşte ca nişte competenţe naţionale să fie luate statelor şi date Bruxellesului, prin încălcarea Tratatului Uniunii Europene. Mai mult, în mod paradoxal, cel care ar fi benefciat de pe urma adoptării „Minority SafePack” este Viktor Orban. În 2013, când Comisia a respins iniţiativa, europarlamentarul PSD Victor Boştinaru a declarat „Această inițiativă, născută în laboratoarele de la Budapesta și coordonată din spate de cei mai importanți lideri FIDESZ, își propunea dincolo de cuvintele frumoase, să reconfigureze politica europeană referitoare la minorități în sensul dorit de guvernul lui Viktor Orban și de radicalii de toate culorile din Ungaria”.

Citeşte şi: Ipocrizia UDMR: CE respinge Minority SafePack, dar UDMR atacă MAE și amenință cu ieșirea de la Guvernare

Aşadar, să recapitulăm: Kelemen Hunor ameninţă că iese de la guvernare pentru că MAE român susţine decizia Comisiei Europene de a respinge o iniţiativă care contravine Tratatului UE, de care ar beneficia un lider extremist, şi toate acestea dintr-o ambiţie personală a liderilor UDMR, promotori ai acestei iniţiative.

UDMR guvernare. În aceste condiţii, având în vedere că Ponta poate rămâne premier şi fără sprijinul UDMR, cu o majoritate confortabilă în Parlament, şi fiind vorba de o decizie care afectează suveranitatea statului român, mai mult ca sigur presiunile maghiarilor vor rămâne fără rezultatul dorit, eventual Hunor va primi de la Victor Ponta un răspuns de tipul „te pup, pa, pa!”.

Citeşte şi: UDMR, în plin război cu MAE: Ar putea ieşi de la guvernare? Cum răspunde Kelemen Hunor

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

2 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
07 iul, 2014
canciautor
Sultanescu dixit:te pup,pa,pa....
un final apoteotic prin lipsa talentului
scoala Stefan Gheorghiu
atat il duce capul si mai este si mandru...
07 iul, 2014
canciautor
nu pleaca nimeni de la macelarie...
"stati linistiti,tovarasi.."
pentru cei de la Obiectiv care nu inteleg,cereti relatii la Ferenczy...

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ