Curtea Constituțională a admis parțial conflictul dintre premier și președinte: Iohannis, obligat să revoce miniștrii demiși

| 18 sep, 15:30

Curtea Constituțională (CCR) a admis miercuri, parțial, conflictul dintre premier și președinte, obligându-l pe Klaus Iohannis să revoce miniștrii demiși de Dăncilă, să numească interimarii și să motiveze refuzul numirii noilor miniștri, au declarat pentru G4Media.ro surse participante la dezbateri.

Decizia a fost luată cu 7 voturi ”pentru” și 2 voturi ”împotrivă” (Simina Tănăsescu șii Livia Stanciu).

Pe de altă parte, judecătorii au decis, în unanimitate, că Viorica Dăncilă este obligată să vină în Parlament pentru un nou vot de încredere, după ruperea coaliției de guvernare de către ALDE, au mai precizat sursele citate.

Potrivit acestora, Curtea Constituțională a adoptat miercuri o decizie în patru puncte:

  1. Admite cererea și constată exiistența unui conflict juridic de natură constituțională între prim-ministru și președintele României, determinat de refuzul președintelui de a revoca unii miniștri precum și de refuzul tacit de numire a unor miniștri interimari;
  2. președintele urmează să emită, de îndată, decretele de revocare din funcție a minștrilor, precum și decretele de desemnare a miniștrilor interimari propuși;
  3. președintele urmează să răspundă în scris și motivat cu privire la refuzul numirii miniștrilor propuși de prim-ministru
  4. constată că nu există conflicty juridic de natură constituțională generat de refuzul președintelui de numire a miniștrilor tutelari.

Acest ultim punct a fost adoptat cu unanimitate de voturi de judecătorii CCR, decizia bazându-se pe faptul că Viorica Dăncilă a trimis propunerile de miniștri tutelari după ruperea coaliției de guvernare de către ALDE. ”Acest lucru înseamnă că Dăncilă trebuie să vină în Parlament pentru a cere un nou vot de încredere”, au explicat pentru G4Media.ro surse participante la dezbateri.

Sesizarea Guvernului în legătură cu un posibil conflict juridic de natură constituţională a fost înregistrată la CCR pe 5 septembrie.

Anterior, premierul Viorica Dăncilă a anunţat că Guvernul va sesiza Curtea Constituţională pe această temă.

„Miercurea trecută, (n.r. – şeful statului) refuza nejustificat numirea de miniştri în Guvernul României. O săptămână mai târziu, domnul Iohannis blochează din nou numirea miniştrilor interimari în Guvernul României, refuzând de data aceasta să dea un răspuns. Suntem într-o situaţie fără precedent, o situaţie de confuzie şi dezechilibru generată de comportamentul iresponsabil şi egoist al preşedintelui. Domnul preşedinte Iohannis are obsesia blocajelor. (…) Şi pentru că românii merită să nu fie implicaţi şi sacrificaţi de către preşedinte în numele ambiţiei prezidenţiale, Guvernul României va sesiza Curtea Constituţională pentru a reclama un conflict juridic cu şeful statului”, a susţinut atunci Dăncilă.

Tag-uri:
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ