Curtea Constituţională analizează marţi sesizarea Avocatului Poporului privind taxarea bacşişului

| 23 iun, 10:05

Curtea Constituţională a României (CCR) va discuta marţi sesizarea Avocatului Poporului în cazul ordonanţei care prevede, între altele, taxarea bacşişului şi nereturnarea sumelor de bani constituite drept amendă, chiar şi în cazul unei hotărâri judecătoreşti favorabile, transmite Agerpres.

 

"Actul normativ vizat este neconstituţional în ansamblul său, întrucât afectează drepturi şi libertăţi constituţionale, în speţă accesul liber la justiţie, dreptul persoanei vătămate de o autoritate publică de a obţine repararea pagubei, condiţiile restrângerii exerciţiului unor drepturi şi libertăţi precum şi libertatea economică ale persoanelor vizate de ipoteza normei legale criticate", susţinea, la 19 mai, Avocatul Poporului într-un comunicat de presă.

Potrivit documentului, OUG 8/2015 încalcă principiul separaţiei şi echilibrul puterilor în stat şi independenţa judecătorilor prin faptul că hotărârea judecătorească de anulare a procesului-verbal de constatare a contravenţiei nu are nicio finalitate cu caracter reparatoriu pentru persoana vătămată în patrimoniul său, întrucât amenda şi suma de bani achitată nu se restituie, aşa cum reiese din textul legal criticat.

Citeste si: Aspazia Cojocaru, fost judecător CCR, audiată la Parchetul General în dosarul "ERATA"

În opinia Avocatului Poporului, măsura reglementată prin prevederile legale criticate este de natură a crea premisele unor abuzuri din partea organelor de control, care, cunoscând faptul că soluţia de anulare a procesului-verbal de contravenţie pronunţată de instanţa de judecată nu are nici un efect asupra amenzii achitate, pot încheia procese-verbale în afara condiţiilor impuse de cadrul legal.

"Prin actul normativ criticat mai sunt încălcate principiul proporţionalităţii, libertatea economică şi obligaţia statului de a asigura crearea cadrului favorabil pentru valorificarea factorilor de producţie. Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 8/2015 nu conţine numai simple norme de procedură care să vizeze competenţa instanţelor judecătoreşti, ci şi norme care produc efecte de ordin patrimonial, care pot avea consecinţe negative iremediabile pentru activitatea economică a persoanelor vizate de ipoteza normei legale", afirma Avocatul Poporului.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ