Curtea Constituţională decide: procesul lui Klaus Iohannis cu ANI se judecă în continuare

| 16 dec, 2014

Curtea Constituțională a decis marți că dispozițiile referitoare la incompatibilitatea aleșilor locali cu funcția de reprezentant în adunările generale ale societăților comerciale de interes local sunt constituționale. Procesele de genul celui intentat de ANI lui Klaus Iohannis continuă să se judece.

Curtea Constituţională a respins cu majoritate de voturi excepția ridicată într-un proces de incompatibilitate ca fiind neîntemeiată. Pe 9 decembrie, Curtea a amânat să se pronunțe în dosarele în care era ridicată această excepție, motivul fiind imposibilitatea constituirii completului de judecată.

Dispozițiile atacate la Curte sunt cele în baza cărora Agenția Națională de Integritate i-a declarat incompatibili pe mai mulți aleși locali, între care și președintele ales, Klaus Iohannis, fost primar al Sibiului.

În 4 noiembrie, CCR a decis repunerea pe rol, pentru 9 decembrie, a excepției ridicate de primarul comunei Tuzla, Constantin Micu, deoarece judecătorii au apreciat că este nevoie de lămuriri suplimentare și de dosarul de la Curtea de Apel Constanța. Ulterior, Curtea a mai avut pe ordinea de zi dosare în care era ridicată aceeași excepție, acestea fiind amânate tot pentru aceeași dată.

Inițial, excepția ridicată de primarul comunei Tuzla a fost dezbătută de CCR în 7 octombrie, însă a fost amânată pronunțarea pentru 4 noiembrie.

Excepția ridicată se referă la neconstituționalitatea art. 87 alin. (1) litera f din Legea 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice, a funcțiilor publice și în mediul de afaceri, prevenirea și sancționarea corupției.

Citeşte şi: Decizia de ULTIMA ORĂ a lui Traian Băsescu

Curtea Constituţională a României urma să se pronunţe, marţi, în cazul excepţiei privind dispoziţiile referitoare la incompatibilitatea aleşilor locali cu funcţia de reprezentant în adunările generale ale societăţilor comerciale de interes local. Decizia îl poate afecta şi pe preşedintele ales al României, Klaus Iohannis, întrucât acesta are un proces cu ANI, care-l acuză de incompatibilitate pe vremea când era primar al Sibiului.

Preşedintele CCR, Augustin Zegrean, a declarat că el şi colegii săi se vor pronunţa în cursul acestei zile, evitând încă o amânare.

În 9 decembrie, Curtea a amânat să se pronunţe în dosarele în care era ridicată această excepţie, motivul fiind imposibilitatea constituirii completului de judecată.

Preşedintele CCR, Augustin Zegrean, a declarat, înaintea şedinţei de săptămâna trecută, că aleşii nu-şi vor mai pierde mandatul în cazul în care va fi declarat neconstituţional articolul privind incompatibilitatea acestora cu funcţia de reprezentant în adunările generale ale societăţilor comerciale de interes local.

Întrebat ce se întâmplă cu procesele din instanţă dacă acest articol va fi declarat neconstituţional, şeful CCR a explicat: "(n.r - Aleşii locali) câştigă, li se anulează constatarea făcută de ANI. Dacă legea nu mai prevede că ei sunt în incompatibilitate, nu-i mai poate menţine nimeni în incompatibilitate. (...) Nu-şi mai pierd mandatul pentru acest motiv".

CCR a avut pe ordinea de zi a şedinţei de marţi reluarea discuţiilor în cazul excepţiei de neconstituţionalitate referitoare la dispoziţiile privind incompatibilitatea aleşilor locali cu funcţia de reprezentant în adunările generale ale societăţilor comerciale de interes local.

Dispoziţiile atacate la Curte sunt cele în baza cărora Agenţia Naţionala de Integritate i-a declarat incompatibili pe mai mulţi aleşi locali, între care şi preşedintele ales, Klaus Iohannis, fost primar al Sibiului.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

3 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
17 dec, 2014
munca la domiciliu
Cele mai sigure locuri de munca! Oferta extrem de serioasa! Asiguram din start contract legal! Deja s-au facut primele plati! Multi oameni s-au convins, e randul dumneavoastra acum! NU este MLM! NU este joc piramidal! Castigurile sunt garantate! Cautam operatori online care vor sa castige cel putin 300 de dolari lunar, cu o munca usoara de 3 ore pe zi! Pentru a va oferi detalii, trimiteti textul "Info" la adresa de email: [email protected]
16 dec, 2014
ovi
Ma intrebam ce interes are CCR ul in toata treaba asta?Pai fiind toti pusi de marinar,ar fi interesant daca ar pierde sasul mandatul,ca ar ramane Base inca un na presedinte...timp in care si-ar aranja ploile cu fratiorul,Udrea,Cocos,gnerica,s.a.m.d...Problema e ca daca ar pica Johannis din aceasta cauza,s-ar porni o noua revolutie.Adica marinarul si-a insusit casa de pe Mihaileanu,a vandut flota,a inscenat rapirea ziaristilor din Irak ,va aparea cu siguranta si in procesul cu banii luati de la Bercea Mondialul si a scapat basma curata si pe sas il arde cum vrea CCR -ul,pentru o chestie terminata din septembrie 2013?De ce nu a sarit ANI din octombrie 2013 sa se reia procesul?De ce abia acum,cand a candidat?Probabil Base a incercat sa il santajeze,la fel cum ii are la mana si pe juratii din CCR si a vazut ca nu ii merge si atunci a hotarat sa il elimine...Ghinion!Johannis are in spate milioane de romani si cu siguranta ei nu vor dormi linistiti stiind ca votul le-a fost calcat in picioare de niste judecatori aserviti marinarului...
17 dec, 2014
grohhh
CORECT COMENTARIUL.....LA OBIECT....DACA VOR FACE ASA CEVA...INCEPE REVOLUTIA...SI NU VA MAI EXISTA POLITICIAN BUN SAU RAU....TOTI VOR FI SPANZURATI ..FARA TERMENE ,MEMORII SCRISE...SAU NU SUPORTA REGIMUL DE DETENTIE....REZOLVARE RAPIDA....CHIAR ESTE PREA MULT.. CAT AM SUPORTAT ACESTE JAVRE..DE TOATE CULORILE POLITICE...

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ