Cutremur în PNL pe scara Tăriceanu. Liberalii pur sânge vor să-şi păstreze identitatea

| 14 iun, 2014

Apariţia Grupului de iniţiativă pentru păstrarea identităţii liberale, lansat joi de Călin Popescu Tăriceanu, a provocat un adevărat seism în Partidul Naţional Liberal. Apelul făcut de fostul premier pentru păstrarea valorilor liberale şi menţinerea identităţii PNL şi-a găsit ecou în vocile multor liberali, care, nemulţumiţi de modul în care actuala conducere înţelege să conducă partidul, doresc să-l urmeze pe Tăriceanu.

Peste 20 de parlamentari şi trei europarlamentari sunt pe cale să părăsească PNL.

“Grupul de iniţiativă se constituie ca un semnal de alarmă pentru derapajele pe care PNL le înregistrează în acest moment. Mă refer la abaterile de la statut, la deciziile referitoare la fuziunea cu PDL, la părăsirea familiei liberalilor europeni şi trecerea în familia populară, la nivelul PE”, a declarat Tăriceanu.
Constituirea Grupului de iniţiativă pentru păstrarea identităţii liberale, iniţiat de preşedintele Senatului, a fost salutată de către preşedintele ALDE, Graham Watson. Acesta a subliniat importanța ca liberalii din România să se regrupeze şi “să-şi reafirme viziunea fundamental liberală”, în condiţiile în care actualii lideri ai PNL s-au alăturat popularilor europeni, britanicul numind PPE, “partidul lui Băsescu, partidul lui Boiko Borisov şi partidul lui Viktor Orban şi a altora”. Reding, Brok sau Barosso, am mai putea adăuga. Nu în ultimul rând, preşedintele ALDE l-a apreciat pe Tăriceanu ca fiind unul din “marii lideri ai PNL şi unul dintre cei mai buni prim-miniştri”.
Deşi este ţinut în mod mişeleşte cât mai departe de PNL, Tăriceanu arată că încă are un cuvânt important de spus în partid, numeroşi membri alăturându-i-se demersului său. De altfel, evenimentul de lansare al grupului de inițiativă s-a bucurat de prezenţa multor parlamentari PNL, prin care deputaţii Daniel Chiţoiu, Andrei Gerea şi Mihai Stănişoară, dar şi senatorul Daniel Barbu, cât şi fostul senator Cristian David.
Dar se pare că sprijinul de care Tăriceanu se bucură în mod real în PNL este mult mai mare, iar adevărata lovitură pentru Iohannis şi ai lui va veni după Congresul PNL din 28-29 iunie, când 20 de parlamentari liberali sunt pregătiţi să părăsească partidul şi să se alăture lui Călin Popescu Tăriceanu. Mai mult, se pare că trei europarlamentari vor urma gestul colegilor din Parlamentul României, Norica Nicolai şi Renate Webere fiind ca şi plecate. Cel de-al treilea europarlamentar care este pe punctul de a părăsi partidul este Ramona Mănescu, nemulţumită la rându-i de deciziile luate la nivelul conducerii PNL.
În cazul unui asemenea scenariu, se anunţă vremuri extrem de tulburi pentru PNL. În primul rând, liberalii vor pierde jumătate din forţa pe care o au în Parlamentul European, devenind o cantitate neglijabilă de care PPE s-ar putea cu uşurinţă dispensa. Mai mult, o astfel de variantă, ar văduvi PNL de aproape jumătate din numărul total de parlamentari, aspect ce ar influenţa inevitabil şi negocierile din acest moment cu PDL.
Iată cum mutările sinucigaşe făcute de Antonescu şi mai nou de Iohannis, au transformat PNL dintr-un partid de guvernământ puternic, într-unul de firav de opoziţie, fără identitate, aflat în pragul scindării. Crin şi Klaus vor dormi aşa cum şi-au aşternut.
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
15 iun, 2014
ion
Liberali pur sange ?! Vai de capul vostru ! Sunteti niste salariati platiti sa scrie numai tampenii,cu scopul sa incercati sa dezinformati,sa spalati creiere.... Numai subiecte tampite,total pe invers abordate ,ca sa deformati realitatea si sa serviti scopurile patronului... Rusineeeeee !

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ