Dacă Băsescu nu atacă la CCR, avem amnistie pentru mame, pensionari şi bugetari, dar şi reducerea CAS

| 09 sep, 2014

Marţea aceasta au primit în sfârşit la votul final proiectele de lege privind reducerea CAS cu 5 puncte procentuale la angajator, respectiv privind implementarea amnistiei fiscale pentru mame, pensionari şi bugetari.

Adoptarea proiectelor de lege privind amnistia fiscală va scuti în jur de 20.000 de mame, 50.000 de pensionari şi 25.000 de bugetari să restituie banii proveniţi în urma erorilor funcţionarilor publici sau al greşelilor de calcul. Proiectele de lege în discuţie vin să pună capăt dramei prin care trăiesc mamele şi pensionarii, care au fost obligaţi să restituie sume de bani de le depăşesc cu mult posibilităţile financiare. Astfel, în ceea ce îi priveşte pe pensionari, care nu au restituit încă sumele debitoare, aceştia vor fi scutiţi să înapoieze banii datoraţi. În cazul pensionarilor care au apucat deja să plătească sumele necuvenite, statul le va restitui banii în tranşe egale pe o perioadă de cel mult cinci ani, începând cu 1 ianuarie 2015. În ceea ce le priveşte pe mamele care au beneficiat de indemnizaţii calculate în mod eronat, acestea vor fi scutite de la returnarea banilor iar persoanele care au făcut-o deja li se vor înapoi banii eşalonat.

Pe lângă votarea proiectelor privind amnistia fiscală a mamelor, pensionarilor şi bugetari, marţi a fost adoptat şi proiectul reducerii CAS cu 5 puncte procentuale la angajator. Adoptarea reducerii contribuţiei la asigurările sociale oferă astfel posibilitatea ca începând cu 1 octombrie acest important proiect să intre în vigoare. Implementarea acestei facilităţi mult aşteptate de către mediul de afaceri va permite o relaxare fiscală care va stimula investiţiile şi crearea de noi locuri de muncă.

Citeşte şi: Încrederea în evoluțiile economiei românești în creștere, oricât și-ar răci gura propaganda Iohannis-Băsescu

Singura piedică în calea intrării în vigoare a acestor proiecte de lege este preşedintele Traian Băsescu care poate contesta iniţiativele legislative atacându-le la Curtea Constituţională. În cazul proiectului de reducere a CAS este cunoscută poziţia şefului statului care a argumentat în repetate rânduri că iniţiativa guvernului este nesustenabilă, în ciuda datelor Executivului care arată că impactul bugetar al măsuri este asigurat de încasările în plus la buget înregistrate în acest an.

În cazul amnistiei fiscale, şeful statului nu a făcut până acum nicio declaraţie publică în care să îşi arate sau nu dezacordul. Cu toate acestea, un refuz din partea preşedintelui nu ar trebui să ne mire, în contextul în care, în perioada guvernărilor portocalii pe care le-a girat a decis luarea unor serii de măsuri de austeritate care au afectat persoanele vulnerabile, deşi acestea ar fi avut mai mult ca oricând nevoie de protecţie dată fiind perioada de criză. Traian Băsescu are posibilitatea acum să îşi arate solidaritatea faţă de mamele, pensionarii şi bugetarii afectaţi de greşelile birocratice. Însă, nu este exclus ca şi de această dată ca şeful statului să se comporte exact aşa cum a mai făcut-o şi în trecut, când şi-a arătat cinismul faţă de categoriile sociale aflate în nevoie.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

2 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
09 sep, 2014
imparaturosu
intrebare
dar cei care nu au beneficiat bani in plus ce fac? de ce se legalizeaza incorectitudinea? eu pot sa nu mai platesc creditul luat de la banca? cand o sa se respecte legea in tara asta?
09 sep, 2014
Rosu Ramona
Cele mai noi locuri de munca!
Oferta noua de locuri de munca! Seriozitate maxima! Contract legal si imediat! Din ce in ce mai multi oameni lucreaza aici! Au fost trimise primele castiguri! Oferim dovada platii! NU e MLM! NU e joc piramidal! Lucrati lejer, ca operator online, 3 ore pe zi, si castigati lunar 300 dolari! Cand doriti detalii, trimiteti textul ”Info” la adresa de email: [email protected]

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ