Inflaţia în România a depăşit, în luna ianuarie, media din UE

| 24 feb, 2014

România a înregistrat, în luna ianuarie, o rată anuală a inflaţiei de 1,2%, depăşind media din Uniunea Europeană (0,9%), conform datelor publicate luni de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Totodată, România şi Estonia se situează pe primele locuri în UE în ceea ce priveşte creşterea medie a preţurilor pe total, în ultimele 12 luni (ianuarie 2013-decembrie 2013), cu un avans de 3,1% şi, respectiv, 2,9%. 

În zona euro, rata anuală a inflaţiei a fost în ianuarie de 0,8%, stabilă comparativ cu decembrie 2013. Nivelul preţurilor de consum în cele 18 state care utilizează moneda euro este mult sub ţinta de 2% avută în vedere de Banca Centrală Europeană. Inflaţia scăzută permite BCE să menţină dobânda de politică monetară la nivelul record de 0,25%.

Cifrele publicate de Eurostat arată că în zona euro s-a înregistrat o creştere a preţurilor la ţigări (0,08 puncte procentuale), electricitate, lapte, brânză şi ouă (0,05 puncte procentuale fiecare) şi o scădere a preţurilor la combustibili pentru transport (0,19%) şi în telecomunicaţii (0,13%).

În ianuarie, cele mai scăzute rate anuale ale inflaţiei s-au înregistrat în Cipru (minus 1,6%), Grecia (minus 1,4%) şi Bulgaria (minus 1,3%), iar cele mai ridicate au fost în Marea Britanie şi Finlanda (ambele cu 1,9%).

Recent, Banca Central Europeană (BCE) şi-a revizuit în jos estimările privind rata inflaţiei în zona euro pentru 2013 şi 2014, până la 1,4% şi, respectiv, 1,1%. În plus, potrivit primelor sale prognoze pentru 2015, media inflaţiei în zona euro ar urma să se situeze la 1,3%, sub ţinta de 2% avută în vedere de BCE.

Începând cu 1 ianuarie 2014, zona euro a ajuns la 18 membri odată cu aderarea Letoniei, care a devenit a patra ţară fostă comunistă din zona euro, după Slovacia, Slovenia şi Estonia.

Tag-uri: inflatie, UE
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ