Dan Mihalache dă cărţile pe faţă: Ce spune despre implicarea SERVICIILOR SECRETE în alegerile prezidenţiale

| 19 sep, 16:16

Dan Mihalache, şeful Cancelariei prezidenţiale, spune că bătălia pentru alegerile prezidențiale a fost câștigată de Klaus Iohannis cu ajutorul unei campanii puternice în online, în special pe Facebook. Mihalache nu crede însă în teoria implicării serviciilor secrete în alegeri, spunând că este un doar "un mit".

Dan Mihalache a vorbit, într-un interviu acordat  pentru revistapolis.ro, despre rolul Facebook-ului în campania electorală pentru prezidenţialele din 2014, câştigate de Klaus Iohannis.

"Comunicarea pe Facebook a contat în măsura în care a reprezentat o alternativă viabilă la campania pe televiziuni. Prin intermediul online-ului ne-am putut adresa unor categorii de public aparte, în speță tinerii. În același timp am putut contrabalansa absența sau prezența limitată pe canalele media tradiționale.

Citește și: Suma astronomică pentru promovarea online a lui Iohannis, cheltuită pe fani şi like-uri

În plus, online-ul permite transmiterea nefiltrată a mesajelor proprii. Privind retrospectiv, campania online a atras cel mai mult atenția și a fost mai spectaculoasă prin impactul ei măsurabil (în număr de like-uri, vizionări etc), precum și prin noutatea ei. Spre deosebire de alte state, SUA de exemplu, în care online-ul joacă de mai multă vreme un rol important în campaniile electorale, abordarea la noi a fost înainte de noiembrie 2014 de tipul „campania online trebuie să existe, dar nu poate câștiga alegeri." Noi am demontat această percepție", a explicat Mihalache.

Citeşte şi:  Cine este omul din spatele lui Klaus Iohannis care i-a adus peste 1 milion de fani pe Facebook


Întrebat care au fost motivele care au determinat mobilizarea masivă la vot din turul al doilea de scrutin, Mihalache a spus: "Cine a crezut că românii sunt tăcuți și resemnați, dezinteresați de politică sau ușor de influențat le-a subestimat nepermis energiile, resursele interioare, conștiința propriei libertăți de a alege și a puterii pe care o au de a schimba ceva în propria țară. Acesta a fost unul dintre resorturi. Un altul a fost faptul că au găsit în oferta și în stilul politic al lui Klaus Iohannis o alternativă credibilă. Prin intensitatea sa, noiembrie 2014 a fost un moment similar celor care duc la schimbări de regim, cu deosebirea că de această dată s-a desfășurat în interiorul și ca expresie a unui cadru democratic."

În ceea ce priveşte scenariul privind implicarea serviciilor secrete în determinarea rezultatului alegerilor prezidenţiale, Mihalache a spus că " multe mituri se vehiculează în politica românească de ani de zile".

"Acesta este unul dintre ele. Întotdeauna am fost convins și cred în continuare că alegerile nu pot fi câștigate decât cu cetățenii. Cine crede că se pot face jocuri politice și se pot gândi scenarii cu instituții, cu servicii sau cu diferite influențe, mai mult sau mai puțin obscure, și că astfel se pot câștiga alegeri prezidențiale se înșeală foarte tare. În democrație jocurile nu sunt niciodată făcute și votul este întotdeauna la cetățean. În democrație nu există aranjamente atât de complexe încât să poată genera, compensa ori controla reacții psihologice, emoții colective sau comportamente și decizii individuale. Alegerile se joacă întotdeauna de la zero, într-o ecuație în care fiecare vot contează și cu cât participarea este mai mare, cu atât influențele exterioare pot produce mai puține efecte."


loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
19 sep, 17:27
liviuioan
-- danut--
-- lucrand in laborator si aparitii discrete in ultimul timp , a gasit solutia prin care - l poate contracara , pe cel care nu mai este invitat la palat , spre disperarea echipei- la bORCAN . Teori , ca teoria , practica in ploaie in capitalele EUROPEI , e cheia si din reactia MONICUTEI , timide ce-i drept sub apasarea retrocedarilor , aflam si noi cum se castiga alegerile . Oare ea, MINUNEA BLONDA , care a aspirat la inalta demnitate , confirma , spusele lui DANUT ?

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ