Dan Şova: din 16 proiecte demarate în parteneriat public privat nu a fost finalizat niciunul

| 06 iun, 2013

Situaţia parteneriatului public privat a fost dramatică în România din cauza legii în vigoare, astfel că din 16 proiecte demarate în parteneriat public privat nu a fost finalizat niciunul, a declarat, joi, ministrul Delegat pentru Proiecte de Infrastructură de Interes Naţional şi Investiţii Străine, Dan Şova.

Ministrul a precizat că defectele iniţiale ale Legii 178/2010 au fost remediate prin două Ordonanţe de Urgenţă la solicitarea expresă a Comisiei Europene, în condiţiile în care actuala lege a adus grave încălcări ale principiilor de atribuire a contractelor publice consacrate în directivele europene. Potrivit ministrului, este vorba despre proceduri de selecţie netransparente (negociere directă) şi de lipsa reglementării căilor de contestare (în faţa CNSC şi a instanţei) faţă de conţinutul documentaţiei de atribuire şi a modului de derulare a procedurii de atribuire.

"Un alt defect major al actualei legi este reprezentat de reglementarea defectuoasă a justificării realizării unui proiect în sistem PPP, precum şi a posibilităţilor partenerului public de a participa la proiect. Interdicţia participării partenerului public cu resurse financiare, adică interdicţia legală a plăţilor de disponibilitate, la realizarea proiectului şi reglementarea exclusivă a parteneriatului public - privat instituţional (obligativitatea implementării proiectului printr-o companie de proiect în care statul să fie acţionar) cu excluderea parteneriatului public - privat contractual (proiectul se implementează printr-o companie de proiect care are drept acţionari exclusiv partenerii privaţi) reprezintă alte mari lacune ale legii în vigoare", se arată într-un comunicat al Departamentului pentru Proiecte de Infrastructură de Interes Naţional şi Investiţii Străine.

În acest context, ministrul Delegat pentru Proiecte de Infrastructură de Interes Naţional şi Investiţii Străine a arătat că noua lege a PPP se va aplica acelor proiecte publice care vor îndeplini cumulativ următoarele două condiţii: partenerul public nu este în măsură să finanţeze integral proiectul şi acesta nu poate să determine soluţia tehnică cea mai potrivită şi/sau structura financiară şi/sau structura juridică a proiectului.

"Sper ca anul acesta să avem o nouă lege PPP viabilă care să producă efecte benefice pentru economia României", a spus Dan Şova.

Pe de altă parte, acesta a precizat că la nivel european numărul de proiecte realizate în parteneriat public-privat a scăzut cu 51% din 2007 până în prezent, iar valoarea acestora cu 60%.

"Dacă în 2007 valoarea acestor tipuri de proiecte era de 29,6 miliarde de euro, în 2012 s-a ajuns la o valoare de numai 11,7 miliarde de euro, ceea ce înseamnă o scădere cu 60%. Aceste valori sunt date de numărul de proiecte realizate în PPP care la nivelul anului 2007 numărau 136, iar în 2012 doar 66, adică în scădere cu 51%", a mai spus ministrul Şova.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ