Dan Şova: Primele fonduri din acciza pe combustibil vor fi pentru autostrada Transilvania

| 10 mai, 2014

Primele fonduri din acciza pe combustibil introdusă la 1 aprilie vor fi folosite pentru finanţarea lucrărilor autostrăzii Transilvania, a declarat sâmbătă ministrul Transporturilor, Dan Şova.

"Astăzi, aliniamentul autostrăzii este modificat, de la Târgu Mureş nu mai merge pe Sighişoara-Braşov şi coboară pe Sebeş-Turda. Din aliniamentul vechii autostrăzi, singura parte pe care nu se va mai face autostradă este de la Târgu Mureş la Sighişoara şi Braşov. În schimb, autostrada va coborî de la Turda spre Sebeş, pentru a se uni cu coridorul IV', a explicat Dan Şova, conform Agerpres.

El a prezentat, pe tronsoane, situaţia existentă şi demersurile care vor fi făcute.

'Astăzi avem cei 52 km finalizaţi înainte de venirea noastră la guvernare. Avem tronsonul de 70 km, împărţit în patru, Sebeş-Turda; pentru tronsoanele 3-4 am dat ordinul de începere astăzi, urmând ca pentru tronsoanele 1-2 am zis eu că în maxim 50 de zile să dăm ordinul de începere. De la Gilău la Nădăşel s-a dat ordinul de începere a lucrărilor încă din luna aprilie, pentru cei 9,6 km. Pentru tronsonul Suplacu de Barcău-Borş, cel care avea 52% grad de realizare, pot să vă spun că ieri 9 mai a fost trimisă documentaţia pentru licitaţia de lucrări pe cei 64 km şi după 20 mai o să fie publicat în SEAP anunţul de licitaţie. Valoarea estimată este de 900 de milioane de lei. Este mai ieftină cu 200 de milioane de lei faţă de estimarea iniţială. Estimăm data de începere a lucrărilor luna octombrie. Pentru Suplacul de Barcău-Borş este alocare bugetară repartizată pe trei ani, anul acesta avem alocată suma de 55 de milioane de lei. Are 24 de luni de realizare, deci va trebui să fie gata în septembrie-octombrie 2016', a explicat Dan Şova.

Tronsonul cu probleme

"Pentru tronsonul Mihăieşti-Suplacul de Barcău, 75 km, din păcate avem mai multe probleme, în sensul că trebuie realizat studiul de fezabilitate de la zero, pentru că cel existent nu respectă foarte multe condiţii dintre cele cerute astăzi. De asemenea, avem un acord de mediu din 2004, dar pe acest tronson au apărut situri Natura 2000, deci este o mare problemă. Avem şi un lucru pozitiv aici, că nu mai trebuie să facem licitaţie pentru studiul de fezabilitate, doar trebuie actualizat. Cred că aici vom putea da ordinul de începere a lucrărilor undeva în octombrie 2015. Termenul de realizare va fi de 24 de luni, iar valoarea estimată, din studiul de fezabilitate, se ridică la 4,2 miliarde de lei', a mai spus Dan Şova.

Potrivit acestuia, primii bani din acciza pe combustibil intrată în vigoare pe 1 aprilie vor fi folosiţi tot la autostrada Transilvania.


loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ