Daniel Morar rămâne judecător la CCR. Cum şi-a motivat Curtea decizia

| 16 sep, 2014

Curtea Constituţională a României a decis marţi că, în cazul numirii judecătorilor CCR prin decret prezidenţial, condiţia de înaltă competenţă profesională nu poate fi cenzurată de instanţă.

Asociaţia Magistraţilor din România a contestat în instanţă decretul prin care Traian Băsescu la numit pe fostul procuror-şef al DNA, Daniel Morar, în calitate de judecător al Curţii Constituţionale. În cadrul procesului dechis la Curtea de Apel Bucureşti, AMR susţine că Morar, pe când era simplu procuror, a comis mai multe erori grave, printre care şi arestarea unor persoane care ulterior au fost achitate. Din acest motiv, Daniel Morar nu ar întruni calităţile profesionale pentru a fi desemnat la CCR.

În aceste circumstanţe, Administraţia Prezidenţială a sesizat CCR argumentând că este neconstituţională procedura prin care un decret prezidenţial poate fi anulat în instanţă, în condiţiile în care hotărârile Parlamentului prin care sunt numiţi judecătorii la Curte nu pot fi contestate, fapt ce ar institui o inegalitate juridică între numirile făcute de preşedinte şi cele ale Parlamentului.

În 25 martie 2013, Daniel Morar a fost numit de preşedintele Traian Băsescu în funcţia de judecător la Curtea Constituţională, pentru un mandat de nouă ani, începând din 9 iunie.

Daniel Morar va avea rezervat postul de procuror pe care l-a ocupat la Parchetul Curţii de Apel Cluj până la preluarea funcţiei de judecător la Curtea Constituţională, propunerea fiind transmisă de CSM preşedintelui Traian Băsescu odată cu avizul pentru eliberarea din funcţie.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ