Date oficiale: Alimentele s-au ieftinit, în iulie, în medie cu 1,17%

| 11 aug, 11:18

Prețurile la produsele alimentare au scăzut cu 1,17% în iulie, raportat la iunie, și cu 7,25% față de luna similară din 2014, potrivit datelor publicate, marți, de Institutul Național de Statistică (INS).

La mărfurile nealimentare, prețurile au urcat în iulie, față de iunie, cu 0,48%, și cu 1,26% comparativ cu iulie 2014.

Și tarifele la servicii s-au majorat în iulie, cu 0,09%, față de luna iunie, și cu 2,20% comparativ cu luna similară a anului trecut.

La grupa produselor alimentare, în comparație cu luna iunie, cel mai mult au scăzut prețurile, în iulie, la legume, cu 10,27%, la cartofi, cu circa 8%, și la fructele proaspete, aproape 4%. Scumpiri mai mari s-au consemnat la citrice și alte fructe meridionale, cu 2,56%, și la ouă, cu 1,27%.

Citeşte şi: Inflația anuală, un nou minim istoric în 25 de ani

În privința produselor nealimentare, datele INS relevă o ieftinire relevantă doar la medicamente, cu 3,53%, și la articole medicale, cu 3,36%, în timp ce creșteri semnificative de prețuri s-au înregistrat la gaze, cu 11,23%.

La servicii, majorări au consemnat tarifele la apă, canal și salubritate, cu circa 1%, iar scăderi ușoare prețurile la transportul aerian și la telefon, cu 0,67%, dar și cele percepute la serviciile de poștă și telecomunicații, cu 0,44%.

Începând cu data de 1 iunie 2015 a intrat în vigoare extinderea aplicării cotei reduse de TVA de 9% pentru livrarea alimentelor și băuturilor. În consecință, în iunie, raportat la mai, prețurile la produsele alimentare scăzuseră cu 8,23% și cu 6,44% față de luna similară din 2014, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS), transmite Agerpres.

Tag-uri: alimente, ins, produse
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ