De ce a intrat Carrefour în insolvenţă: furnizorii au ajuns să fie plătiţi de retaileri la presiunea instanţei

| 07 ian, 2014

Intrarea în insolvenţă a Carrefour România trage un nou semnal de alarmă asupra modului în care marii retaileri îi tratează pe producătorii români şi nu numai pe ei. Profitând de poziţia pe care o deţin în raport cu furnizorii, retailerii s-au obişnuit să se "împrumute" gratuit de la producători şi distribuitori plătind marfa chiar şi la trei luni.

În ultimele zile ale anului trecut, piaţa de retail din România a fost zguduită de vestea că societatea cu capital francez care operează lanţul de magazine Carrefour a intrat în insolvenţă, la cererea unui debitor. GSL Logistic, o companie cu opt angajaţi şi afaceri de 1,7 milioane de lei în 2012, care distribuie mai multe sortimente de scutece pentru copii şi adulţi a apelat la instanţă pentru a-şi recupera în jur de 800.000 de lei de la Carrefour. Retailerul susţine că a plătit, motiv pentru care a solicitat instanţei suspendarea hotărârii de intrare în insolvenţă, ceea ce se va decide pe 15 ianuarie, scrie ECONOMICA.net.

Cererea de suspendare a deciziei de intrare în insolvenţă a Carrefour va fi analizată în 15 ianuarie

În acest context, indiferent care va fi decizia Tribunalului Bucureşti unde se judecă speţa, problema ridicată de acestă situaţie neconfortabilă pentru Carrefour rămâne: profitând de poziţia pe care o deţin în raport cu furnizorii, retailerii s-au obişnuit să se "împrumute" gratuit de la producători şi distribuitori plătind marfa chiar şi la trei luni." Noi lucrăm cu Carrefour de la înfiinţare (de la intrarea Carrefour în România n.red), iar atunci ne plăteau la 30 de zile. Acum, au ajuns să facă plăţi la 90 de zile. Aproape în fiecare an mai adaugă 5-10 zile. Or, pentru noi, această politică a marilor retaileri este foarte împovărătoare. Mai ales că suntem obligaţi să plătim şi o serie de comisoare pe care trebuie să le achităm în 10 zile şi să folosim platforma lor de distribuţie", a declarat pentru ECONOMICA.NET un furnizor de produse nealimentare al Carrefour, sub protecţia anonimatului.

ECONOMICA.NET a vorbit şi cu un alt producător de produse nealimentare care distribuie pentru mai multe reţele internaţionale de retail, pentru care face şi sub marcă proprie. Situaţia este similară. "Suntem plătiţi (de către marii comercianţi n.red) la 60-80 de zile. Perioada este din ce în ce mai mare", au spus pentru ECONOMICA.NET sursele citate.

Deşi constituie o problemă reală pentru majoritatea furnizorilor, legea nu stipulează o perioadă până la care comercianţii sunt obligaţi să le plătească producătorilor şi distribuitorilor de produse nealimentare.

Probleme şi cu furnizorii de alimente

Situaţia semnalată de producătorii şi distribuitorii de produse nealimentare este, potrivit surselor ECONOMICA.NET similară şi pentru cei ce activează în industria alimentară. Aceasta cu toate că legea îi obligă pe retaileri să plătească alimentele în anumite intervale de timp. "Suntem plătiţi la 60 sau chiar 90 de zile. Este foarte greu. Condiţiile pe care ni le impun (comercianţii-n.red) sunt în continuare foarte rigide, nenegociabile. La produsele proaspete plătesc la 30 de zile, dar ei îşi vând marfa în 24 de ore. Este aceeaşi situaţie grea ca şi înainte de apariţia Ghidului de Bune Practici şi a legii privind comercializarea produselor alimentare. Nu respectă nimeni nimic şi nu ai ce să faci. Dacă nu eşti prezent acolo, eşti nimeni şi ei mizează pe situaţia aceasta în care ei au mai multă putere", a declarat pentru ECONOMICA.NET un reprezentant al industriei alimentare.

Citiţi în continuare de ce întârzie plata marii retaileri

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ