De ce abordarea lui Ponta privind salariul minim este cea corectă

| 26 aug, 2014

În doi ani Guvernul Ponta a reușit să crească salariul minim de la 700 RON, cât era pe vremea fostului premier Emil Boc, la 900 RON. Începând de la 1 iulie 2014 s-a înregistrat o creștere în buzunarul românilor de aproximativ 30%. Ceea ce conduce implicit la îmbunătățirea nivelului de trai.

Creșterile salariale semestriale a reprezentat un obiectiv foarte important pentru Guvernul condus de Victor Ponta, deoarece cetățenii trebuie să beneficieze de o sursă de venit adecvată. Drept pentru care salariu minim brut a fost majorat  la 1 ianuarie 2014 de la 800 la 850 RON, urmând ca din 1 iulie 2014  salariul să crească de la 850 la 900 RON.

Iar actul normativ implementat de Executiv prevede că această creștere salarială nu înseamnă pentru angajatori că vor plăti lunar doar 50 de lei în plus angajatului, ci presupune și acoperirea costurilor în ceea ce privește taxele achitate la stat pentru respectivul salariat.

Citeşte şi: Salariu minim pe economie. Ce se întâmplă de la 1 iulie în buzunarele românilor cu venituri mici

Totodată, în categoria creșterilor salariale se încadrează și angajații din sistemul public de sănătate și al asistenților sociali situați sub plafonul de 1.500 de lei. Fapt pentru care salariile angajaților de specialitate medico – sanitară vor crește în două etape. În primă etapă, de  la data de 1 decembrie 2014 se va prezenta o creștere cu 5%, fiind urmată de a doua etapă, începând cu data de 1 martie 2015 când se va implementa încă o creștere salarială de 5%.

România are nevoie de politici sociale și de motivarea personalului din sistemul bugetar care își desfășoară activitatea în mai multe domenii, precum cel al sănătății, al educației și al administrației. Decizia liderului PSD Victor Ponta de a majora salariu minim este una într-adevăr corectă, pentru că astfel se va încercă să se pună stop  realității triste a salariilor din România.

Din păcate, guvernarea Boc-Băsescu s-a axat pe măsuri de austeritate, prin tăieri de salarii și pensii, care a condus ulterior la faptul că jumătate dintre românii care lucrează legal  au venituri nete din contractele de muncă de cel mult 1 000 lei pe lună. Astfel, politica de guvernare a PDL- ului a ignorat în mod direct bunăstarea oamenilor, ce este un element primordial în dezvoltarea societății.

Citeşte şi: Victor Ponta: Creşterea economică este reală şi va acoperi creşterea salariilor şi a pensiilor

Pilonii principali ai acestei societăți trebuie să se bucure de salarii mai bune, pentru că astfel aceștia vor fi motivați să fie mai eficienți la locul de muncă. Abordarea lui Ponta privind creșterea salariul minim se încadrează în proiectul de dezvoltare al țării, început în urmă cu doi ani și jumătate. Și, totodată, este un pas major în încercarea de a schimba realitatea tristă a salariilor din țara noastră, pe care apropiații lui Băsescu au impus-o prin politicile de austeritate luate atunci când au fost la guvernare și pe care prezidențiabilul ACL Klaus Iohannis dorește că le continue.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ