De ce ar trebui ca TRAIAN BĂSESCU să facă publice documentele din arhiva personală

| 21 iul, 2014

Pe bună dreptate, opinia publică a început să se întrebe dacă nu cumva arhiva mutată atât de intempestiv de Traian Băsescu nu conținea dovezi incriminatoare pentru șeful statului.

În paralel cu discuția despre reducerea CAS sau cu analizele prilejuite de desemnarea candidatului PNL la prezidențiale, la sfârșitul săptămânii care a trecut scena politică a fost animată de o nouă dezbatere aprinsă, legată de conținutul arhivei personale a lui Traian Băsescu. Totul a pornit de la anuțul pe care șeful statului l-a făcut la Congresul femeilor din PMP, unde a declarat că și-a mutat arhiva personală din sediul PDL, unde fusese depozitată până acum și că a plasat-o în grija PMP-iștilor Elenei Udrea, de frica lui Crin Antonescu, care după fuziunea PNL-PDL ar fi putut avea acces în biroul respectiv. ”Încă era o legătură a mea cu partidul, ştiam că o să o iau cândva, nu eram hotărât să o iau atât de repede, însă, aflând concesiile uriaşe şi modul în care PDL a fost pus pe tavă, am hotărât să o iau ieri (vineri - n.r.) şi o s-o mut la PMP”, și-a explicat Traian Băsescu gestul.

Citeşte şi: De ce îi este frică lui Băsescu de propria arhivă?

Dincolo de încercarea evidentă de a amplifica nemulțumirile democrat-liberalilor față de preconizata fuziune PNL-PDL prin critica la adresa modului în care PDL ar fi fost predat cu arme și bagaje liberalilor prin înțelegerea realizată de Vasile Blaga, decizia lui Traian Băsescu de a-și muta arhiva personală este cel puțin suspectă. Să nu uităm că nu este pentru prima dată când șeful statului își ferește documentele personale de ochii adversarilor politici, precedentul episod având loc în vara suspendării când Traian Băsescu și-a încuiat biroul de la Cotroceni înainte ca interimatul să fie preluat de Crin Antonescu.

Arhivă Traian Băsescu. Acestea fiind spuse, gestul lui Traian Băsescu a dat naştere în mod firesc unor aprinse speculații legate de conținutul documentelor relocate. Cele 10-15 cutii mutate de șeful statului, conform surselor democrat-liberale, au aprins imaginația opiniei publice, mai ales că, așa cum a mărturisit chiar Traian Băsescu, hârtiile pe care acestea le conțineau se referă la perioada în care a fost primar al Capitalei, respectiv la cea în care a deținut portofoliul de ministru al Transporturilor.

Or, de aceste două etape din cariera politică a actualului șef al statului se leagă o multitudine de scandaluri răsunătoare de corupție și abuz de putere, precum cel legat de casa din Mihăileanu sau dosarul Flota. Ca urmare, pe bună dreptate, opinia publică a început să se întrebe dacă nu cumva arhiva mutată atât de intempestiv de Traian Băsescu nu conținea dovezi incriminatoare pentru șeful statului.

Citeşte şi: Traian Băsescu: Nu am putut desprinde imaginea Ioanei Petrescu de cea a fiicelor mele, o tratez cu respect

Mai mult, dat fiind că arhiva în discuție se referă la perioade în care a deținut funcții publice, au existat chiar și voci care s-au întrebat dacă nu cumva printre documentele respective s-ar afla și unele cu caracter secret. În acest caz, graba lui Traian Băsescu de a-și ascunde arhiva personală departe de ochii adversarilor politici ar fi fost menită în realitate să ascundă o gravă încălcare a legii specifice, care poate atrage chiar și acțiuni penale.

Cert este că, din toată această dispută, un singur lucru este clar. Și anume că speculațiile legate de arhiva personală a președintelui nu vor putea fi clarificate decât dacă Traian Băsescu va decide să o facă publică.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
21 iul, 2014
cantautor
eu zic ca Basescu trebuie sa-i prezinte lui Dan Sultanescu urmatoarele:
1.caietul de algebra din clasa a 5 -a;
2.jurnalul de amintiri din liceu pag:28_36;
3.livretul militar;
toate acestea,foarte urgent..
Dana si Dan Sultanescu sunt foarte grabiti si curiosi
Cert este că, din toată această dispută, un singur lucru este clar. Și anume că speculațiile legate de arhiva personală a președintelui nu vor putea fi clarificate decât dacă Traian Băsescu va decide să o facă publică

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ