De ce este favorit Victor Ponta în cursa pentru Cotroceni

| 25 iul, 2014

Unul dintre marile avantaje pe care le are Victor Ponta în cursa pentru Cotroceni, față de ceilalți politicieni contracandidați, este că are sprijinul românilor care au sprijinit și au votat pentru Uniunea Social Liberală. În condițiile în care Crin Antonescu este cel care și-a asumat în mod activ ruperea USL, iar Klaus Iohannis s-a aliat cu PDL și cu oamenii lui Traian Băsescu.

Victor Ponta și-a anunțat, în sfârșit, intenția de a cere Partidului Social-Democrat sprijinul pentru a candida la alegerile prezidenţiale din această toamnă. Premierul a subliniat, în cadrul emisiunii Adevărul Live, că va intra în bătălia prezidenţială cu gândul de a câştiga, iar faptul că principalul său contracandidat, Crin Antonescu, s-a retras reprezintă o veste bună pentru șansele sale din noiembrie.

Marți, 29 iulie (la doi ani după referendumul pentru demiterea lui Traian Băsescu din 2012), prim-ministrul va cere în cadrul Consiliului Naţional al PSD sprijinul pentru candidatura sa din această toamnă. Ziua în care va fi făcut anunțul oficial de la partid a fost aleasă cu mare atenție, deoarece marchează momentul în care 7,4 milioane de români au votat pentru demiterea lui Traian Băsescu, un procent impresionant de 87,52% din totalul votanților care au participat la scrutin. Din păcate, Curtea Constituțională a invalidat la acel moment decizia majoritară a votanților.

Citeşte şi: Opţiunile României pentru prezidenţiale sunt doar două

Așadar, unul dintre marile avantaje pe care le are Victor Ponta în cursa pentru Cotroceni, față de ceilalți politicieni contracandidați, este că are sprijinul românilor care au sprijinit și au votat pentru Uniunea Social Liberală. În condițiile în care Crin Antonescu este cel care și-a asumat în mod activ ruperea USL, iar Klaus Iohannis s-a aliat cu PDL și cu oamenii lui Traian Băsescu, singurul care luptă în continuare cu președintele rămâne președintele PSD.

Dacă analizăm numele celor care și-au anunțat intenția de a candida la prezidențiale, putem observa că puțini sunt cei care ar putea avea șanse să adune procente în turul I. Printre aceștia se numără Klaus Iohannis, Cătălin Predoiu, Mihai Răzvan Ungureanu și, poate, Monica Macovei. Din fericire pentru Victor Ponta, acesta este avantat puternic de faptul că fostul președinte al PNL, Crin Antonescu, a fost forțat să se retragă de pe lista candidaților. Conform declarațiilor lui Ponta, această decizia i-a luat “o piatră de pe inimă”, pentru că i-ar fi fost greu să lupte împotriva celor care i-au fost apropiaţi, a foștilor aliați din USL.

Citeşte şi: 29 iulie – de ce îşi lansează Victor Ponta candidatura în această zi

Un alt atuu al lui Victor Ponta este postura de prim-ministru, care i-a oferit în ultimii doi ani și jumătate o vizibilitate foarte mare și oportunitatea de a demonstra că este un lider responsabil, capabil să ducă România pe un drum pozitiv, al creșterii economice și al măsurilor sociale menite să recreeze echitate și să încurajeze solidaritatea dintre cetățeni. Desigur, și multiplele vizite în străinătate, făcute din postura de prim-ministru, au ajutat la crearea unui profil de prezidențiabil, de reprezentant al României la nivel internațional și, desigur, european.

Mai mult, poziția de șef al Guvernului i-a permis lui Victor Ponta să se opună cu fermitate președintelui Traian Băsescu, intrând într-un conflict deschis cu acesta de nenumărate ori. De altfel, una dintre strategiile de bază ale PSD pentru prezidențiale este construită în jurul luptei împotriva regimului Băsescu. Sigur, o atitudine negativă constantă, dacă nu este dublată de o campanie pozitivă, ar putea dăuna șanselor de succes, dar deocamdată nu se observă o erodare foarte mare a mesajelor anti-băsiste.

Citeşte şi: VICTOR PONTA cere sprijinul PSD pentru candidatură la fix doi ani după Referendumul din 2012

Mai departe, trebuie să ținem cont de puterea organizatorică pe care alianța PSD-UNPR-PC o are la nivelul filialelor din teritoriu, de infrastructura de comunicare bine dezvoltată și de capacitatea de mobilizare a unui electorat mult mai disciplinat față de al altor partide.

Citeşte şi: VICTOR PONTA: Voi candida la PREZIDENŢIALE. Marţi voi cere sprijinul partidului meu

Totodată, unul dintre cele mai mari avantaje ale lui Victor Ponta este proiectul de țară formulat clar, proiectul privind restabilirea României ca țară puternică în regiune și pe plan european, un stat de care românii pot fi mândri și în care să dorească să trăiască. Spre deosebire de celelalte partide, ai căror candidați nu au o imagine clară a rolului pe care vor să-l îndeplinească la Cotroceni. Mesajele acestora sunt de multe ori înecate în clișee și fără vitalitate, iar strategia pare a fi de multe ori confuză.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

4 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
26 iul, 2014
alerim
minia proletara
Fi rea musca-l pe Basexsu
26 iul, 2014
omenia
Prostimea , a votat cu USL-ul iar acuma voteaza cu Ciuma Rosie ....
Nu s e vor trezi oameni astia niciodata !!!!!!!!!!!!!
26 iul, 2014
Ioana
Draga "omenie", inainte sa comentezi despre "prostime", invata sa scrii te rog. Intre subiect si predicat nu se pune virgula. Mai bine puneai virgula inainte de "iar".
26 iul, 2014
TRAIAN BĂSESCU
BĂI BOULE
,, OMENIE ESTE UN PROST SAU O TOLOMACĂ ,, NU ŞTIE SĂ VORBEŞTE DAR ARE NUMAI SUCCESURI ,,....HĂ .HĂ . HĂ. HĂ. HĂ.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ