De ce încearcă Iohannis să fie prietenul ruşilor?

| 24 iul, 2014

Candidaţi prezidenţiale 2014. Politica externă reprezintă, din nefericire, un subiect prea puţin prezent în dezbaterea din ţara noastră. Acest fapt este cu atât mai grav cu cât ne aflăm la câteva luni distanţă de alegerea noului preşedinte al României, funcţie care are în primul rând atribuţii în zona politicii externe şi de apărare .

Astfel, poate că ar fi util să ne uităm la poziţiile principalilor candidaţi pe marginea marilor subiecte de politică externă, mai ales într-un context internaţional încărcat. De exemplu, în niciuna din apariţiile sale publice din ultimele săptămâni, Klaus Iohannis nu a făcut referire la viziunea sa de politică externă, cu toate că România se află într-o regiune care în ultimele luni a devenit extrem de tensionată.

Citeşte şi: Iohannis cel tăcut

Klaus Iohannis candidat. Probabil că în încercarea de a acoperi lacunele pe care le are în zona politicii externe, liderul PNL a emis marţi un comunicat de presă prin care încearcă să ne convingă cât de bine se pricepe la relaţiile internaţionale şi în care face referire la ce se întâmplă în Ucraina şi în Fâşia Gaza. Însă, dacă ne uităm atât la modul în care sunt abordate cele două subiecte cât şi la limbajul folosit, vedem că mesajele lui Iohannis sunt în mare parte platitudini lipsite de viziune ce dovedesc, încă o dată, dilentantismul său în problematica externă.

În schimb, cele mai interesante concluzii care pot fi trase pe seama comunicatului de marţi sunt legate de opiniile politicianului de etnie germană faţă de situaţia din Ucraina. Referindu-se la tragedia aviatică în care a fost implicată cursa Malaysia Airlines, Iohannis declară următoarele: "Cred că responsabilitatea asigurării condițiilor pentru desfășurarea unei anchete credibile aparține Federației Ruse. Tot acesteia îi aparține și responsabilitatea identificării unei soluții la problema de fond ucraineană. Ambele aspecte denotă o problemă de comportament al Rusiei pe scena globală și ambele merită egală considerație și soluționare". Astfel, în timp ce premierul Victor Ponta a adoptat o poziţie fermă în raport cu ce se întâmplă la nici 400 de kilometri de graniţa României şi faţă de implicarea Federaţiei Ruse în conflictul din Ucraina, principalul favorit al dreptei adoptă o poziţie complet diferită.

Citeşte şi: Cum fac VASILE BLAGA şi KLAUS IOHANNIS o Alianţă Creştin Liberală întru mulţumirea baronilor

Alegeri prezidenţiale 2014. Desigur, acest fapt poate fi pus pe seama întâmplării sau a concepţiilor lui Iohannis despre politica externă, dar trebuie avut în vedere că liderul PNL a adoptat o poziţie în dezacord total cu cea a României şi a aliaţilor săi externi. Este greu de crezut că vorbim despre o simplă coincidenţă, mai ales dacă avem în vedere afinităţile existente între cancelarul german Angela Merkel şi primarul Sibiului. De fapt, poziţia Germaniei a fost aceea că Rusia trebuie să fie implicată în rezolvarea situaţiei din Ucraina până la punctul în care Berlinul a propus un format al negocierilor în care SUA şi UE lipsesc, dar în care Rusia joacă un rol proeminent. Exact acelaşi lucru îl propune indirect şi Klaus Iohannis, marea speranţă a dreptei din România.

În acest moment, o reorientare a politicii externe româneşti înspre Germania şi Rusia şi, implicit, o îndepărtare de SUA ar reprezenta o greşeală pe care Klaus Iohannis pare dispus să o facă şi în urma căreia Moscova poate avea de câştigat din moment ce şi-ar întări poziţia în Estul Europei. În schimb, România trebuie să îşi menţină linia actuală de politică externă, în care se pune accentul pe întărirea relaţiilor bilaterale dintre ţara noastră şi SUA. Astfel, miza scrutinului din luna noiembrie poate fi mai importantă decât simpla alegere a succesorului lui Traian Băsescu, de persoana celui care va ajunge la Cotroceni legându-se viitorul orientării strategice a României.

Citeşte şi: A falsificat Iohannis date sociologice pentru a câştiga războiul cu Crin?

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

3 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
24 iul, 2014
Ursul Micut
E al treilea articol abject la adresa lui Klaus Iohannis pe care il citesc in doar 10 minute pe acest website ...

Stiu ca, neoficial, a inceput deja campania electorala insa tot atat de bine stiu si ca dupa ea unii vor fi priviti cu scarba de tagma oamenilor de calitate!
24 iul, 2014
cantautor
Iohannis inca nu s-a intalnit cu Putin la Soci,asa cum a facut-o Ponta...
desi esti doar o sluga,ia si de la mine o opinie:el probabil ca in mintea ta bolnava incearca sa fie ceea ce Ponta a fost dintotdeauna..
pentru ca el este mereu primul,nu-i asa?
Iliescu stie de ce..
24 iul, 2014
ion
Aici scriu articole doar minti bolnave sau vandute....

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ