De ce l-a atacat Băsescu pe Donald Tusk

| 24 apr, 2014

Într-un articol publicat de premierul Poloniei Donald Tusk în prestigiosul cotidian Financial Times, primul ministru polonez evoca necesitatea ca Uniunea Europeană trebuie să creeze o uniune energetică pentru a-şi asigura aprovizionarea cu gaz, întrucât dependenţa actuală de energie din Rusia face Europa slabă.

Poziţia premierului Poloniei nu i-a picat însă deloc bine preşedintelui României care, în cadrul emisiunii Adevărul Live de miercuri, nu a scăpat ocazia de a-l taxa pe Donald Tusk pentru cutezanţa de a aduce în discuţie soluţii energetice alternative pentru Uniunea Europeană, în contexul tensiunilor din regiune care ar putea determina Federaţia Rusă să oprească robinetul exporturilor de gaze către Europa. “Tusk a spus zilele trecute: trebuie să facem piaţa unică energetică. Pentru mine este o glumă ce spune domnul Tusk. Atâta timp cât tu, Tusk, când s-a modificat traseul Nabucco, care ar fi rezolvat şi problema de astăzi a Bulgariei, şi problema Ungariei, şi problema Austriei, şi problema Ucrainei, prin ramificaţie către Ucraina, dar chiar şi a Poloniei, tu stai tăcut şi astăzi vii să-mi lansezi proiectul pieţei unice energetice, când eu nu sunt dependent de Federaţia Rusă decât într-o măsură în care îmi pot substitui resursa - trec în termocentrală la consumul pe păcură şi nu mai dau gaze la termocentrală?”, a declarat şeful statului la Adevărul Live.

Criticile formulate de preşedintele României pe tema eşecului Nabucco, pe care i-l impută premierului polonez, reprezintă doar un pretext. Desigur, atacul îndreptat de Traian Băsescu în direcţia lui Donald Tusk nu este întâmplător. Acesta trădează de fapt nemulţumirea preşedintelui român care nu se poate împăca cu gândul că Polonia i-a luat tot timpul faţa în ceea ce priveşte iniţiativele regionale. Visul lui Traian Băsescu de a transforma România într-un hub regional privind în ceea ce înseamnă deciziile strategice pentru această parte a Europei nu s-a concretizat niciodată, în pofida faptului că atât în primul mandat ca preşedinte cât şi în al doilea, Traian Băsescu nu şi-a ascuns astfel de ambiţii.

În acest sens, nu trebuie uitate declaraţiile şefului statului privind axa Washington-Londra-Bucureşti. Axa există şi este una de tradiţie, doar că Bucureştiul este sărit din schemă sub mandatul lui Traian Băsescu. Preşedintele Băsescu este tot mai izolat pe scena politică europeană şi internaţională, iar declaraţiile obraznice la adresa premierului Poloniei sunt tocmai expresia acestei nemulţumiri.

Atacul lui Traian Băsescu este cu atât mai nedemn cu cât vizează un coleg din aceeaşi familie a popularilor europeni. Iar dincolo de invidiile personale, expuse public de Traian Băsescu, realitatea este că Donald Tusk este un om politic tânăr care mai are multe de demonstrat pe scena politică. Prin contrast, Traian Băsescu este un politician perimat care în aproximativ opt luni de zile îşi va încheia ultimul mandat ca preşedinte.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

6 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
25 apr, 2014
sanatoriul Gataia
reiteram rugamintile anterioare:
un bolnav cu numele autorului,ar putea fi chiar el,a plecat de la noi de la sanatoriu
nu are bilet de voie
a anuntat ca vrea sa ajunga in Crimeea..e pasionat de politica
ajutati-ne sa-l aducem inapoi
25 apr, 2014
peter
Ciprian Stan , esti fuck ing PSDist big time pall , din articolul tau se vede de la o posta ca esti anti-Basescu , nimic real ce scrii .....
25 apr, 2014
goPonta..goo
Daciana Sarbu, sotia premierului si candidat la alegerile europarlamentare pe lista PSD, asigura gratuit, in zilele urmatoare, consultatii oftalmologice si masurarea tensiunii arteriale la sediul PSD Medias, in parteneriat cu firma Lent Optik.

Conform anuntului publicat si in presa locala, controlul medical va fi efectuat de specialisti din Bucuresti cu aparatura de ultima generatie, informeaza Monitorul de Medias.

Mai mult, alegatorii vor putea si sa isi achizitioneze ochelari in doua rate. Consultatiile au loc la sediul PSD Medias, de vineri pana luni, intre orele 09:30-17:00.

Pe afis se precizeaza explicit ca evenimentul este organizat de PSD Medias impreuna cu "Doamna Daciana Sarbu, candidat la Parlamentul European".
25 apr, 2014
adrianmb
atac nedemn
Totusi, ce tupeu ordinar de marinar betiv are acest base', indrazneste sa nu stea cu capul plecat in fata unui strain, ba mai mult, se opune unor proiecte nefavorabile Ro?!?!?.... clar, e nebun de legat, trebuie sa i se aplice tratamentul Cuza (exilul), sau tratamentul Antonescu (plutonul de executie)!
01 sep, 2014
Vichi
@adrianmb - atac nedemn
Nu a fost un atac si nu a fost nedemn! A fost exprimarea nemultumirii fata de faptul ca Tusk a pus umarul la blocarea proiectului Nabucco! Daca te-ar interesa soarta tarii tale si nu soarta PSD-ului si a lui Ponta, ai spune si tu la fel! Daca proiectul Nabucco se realiza, Romania ar fi avut de castigat!
24 apr, 2014
Vali
atac nedemn
De fapt, atac nedemn este ceea ce scrie jurnalistul la adresa presedintelui tarii sale! Atacul se datoreaza faptului ca vrea sa loveasca in presedinte, pentru a marca puncte in numele lui Ponta si al PSD-ului. Donald Tusk nu este un "politician tanar" : are 57 de ani, iar Basescu 62! Si Basescu nu este izolat pe scena politica externa! In ce priveste obraznicia, autorul ar trebui sa manifeste mai mult autocontrol!

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ