De ce nu îl plac rușii pe Ponta

| 17 sep, 2014

Gazele de șist reprezintă șansa României de a obține obiectivul mult urmărit – independența energetică. Aceasta înseamnă diversificarea surselor de energie și, implicit, șanse pentru un preț mai mic, respectiv mai puțină dependență de prețurile pe care le practică Gazprom și mai multă putere de negociere pentru români în raport cu rușii.

Declarația premierului Victor Ponta, rostită în septembrie 2014 în cadrul Congresului PSD, reunit la Alba Iulia, că angajamentul său și apelul adresat românilor este acela de a face împreună, pentru a doua oară, marea unire a României, a trezit îngrijorare la Moscova. În timp ce întraga comunitate internațională critică Rusia pentru anexarea Crimeii și agresiunea asupra Ucrainei, diplomația de la Moscova nu mai poate de grija României.

Reacția Rusiei după afirmațiile lui Ponta privind unirea României cu Republica Modova trădează teama rușilor de a pierde din sfera de influență Chișinăul. Oficialii de la Moscova nu îl plac pe Ponta, pentru că ministrul rus de Externe a catalogat „iresponsabile” și „inacceptabile” declarațiile premierului de unire cu cei de peste Prut. Însă simpla criticare a lui Victor Ponta de către Rusia reprezintă în sine un element imagologic pozitiv.

Citeşte şi: O nouă amenințare a Moscovei către Occident: Să nu mai conteze pe Rusia


Mai mult, Rusia cere chiar și o reacție a comunității internaționale pe marginea declarațiilor făcute de liderul Guvernului Victor Ponta. „Considerăm iresponsabilă și inacceptabilă tirajarea unor astfel de declarații în timpul campaniei electorale din Republica Moldova.(...) De asemenea, așteptăm un răspuns adecvat de la Bruxelles și din alte capitale europene”, a anunțat Ministerul de Externe de la Moscova.

Și cu toate astea, liderul PSD Victor Ponta nu contenește în efectuarea demersurilor pentru ca România să obțină independența energetică, întrucât în acest mod Moscova nu va mai putea să exercite asupra țării noastre niciun fel de presiune. Experții preconizează că rezervele României de gaze naturale se vor epuiza în 10 ani, iar dacă țara noastră va rămâne la stadiul actual, va fi dependentă din ce în ce mai mult de gazele rusești.

Citeşte şi: RUSIA reacţionează dur la declaraţiile premierul VICTOR PONTA privind unirea României cu Republica Moldova

Drept pentru care, gazele de șist reprezintă șansa României de a obține obiectivul mult urmărit – independența energetică. Aceasta înseamnă diversificarea surselor de energie și, implicit, șanse pentru un preț mai mic, respectiv mai puțină dependență de prețurile pe care le practică Gazprom și mai multă putere de negociere pentru români în raport cu rușii.

Astfel, în România independența energetică este câștigată prin conducta Arad – Szeged și în curând prin gazoductul Iași –Ungheni, care a fost recent inaugurat de premierul Victor Ponta și omologul său moldovean, Iurie Leancă, cât și prin colaborarea cu instituțiile Uniunii Europene.

În plus, Victor Ponta a declarat că obiectivul Guvernului este de a ține prețul la gaze cât mai mic, pentru a-i despovăra astfel pe români de grija facturilor, în special pe cei cu venituri mai mici. Prin urmare, Executivul Ponta a luat decizia de a nu crește prețul gazelor naturale în prag de iarnă, scumpire ce a fost agreată în timpul Guvernului Boc cu Comisia Europeană.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

2 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
18 sep, 2014
cantautor
cu si despre gazele de sist,Ponta este cand deputat,cand PM,cand sotul ingrijorat,cand prietenul de familie al amicei lui Colin P...
adica....cum bate vantul
18 sep, 2014
Misk'n PLM
NU ma'nebuni
Bre Nea Victoras pe faras lasa-ne cu vrajejile astea hilare. Matali' nu nimereai sa ajungi cu biuzili la baozeta lu' rasfutin p'acolo pi la Soci, si atuma ce vrai sa ne zici? K'ati ajuns inamici?
Or merge troboane d'astea pi la gradinitza aia talibana la care ti-ai luat doftoratu'.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ