De ce se îngraşă occidentalii? Un nou studiu sugerează că NU ALIMENTAŢIA este facorul determinant

| 09 iul, 2014

La baza răspândirii obezităţii ar putea sta nu consumul excesiv de calorii, ci lipsa de activitate fizică, sugerează un studiu realizat recent de oamenii de ştiinţă de la la Stanford University. Descoperirea este surprinzătoare, dar oferă noi perspective în combaterea „epidemiei de obezitate” care devine tot mai răspândită în lumea contemporană.

Examinând rapoarte asupra sănătăţii populaţiei SUA, publicate între anii 1988 şi 2010, cercetătorii au fopst surprinşi să constate că numărul de calorii ingerate nu a crescut semnificativ; cu toate acestea, incidenţa obezităţii a sporit considerabil. S-a mai observat, în aceste două decenii, un declin considerabil al activităţii fizice în rândul populaţiei.

 

CITEȘTE ȘI: O cauză UIMITOARE a CANCERULUI LA SÂN

 

Acest studiu observaţional nu a identificat o legătură cauză-efect, ci pur şi simplu o corelaţie între inactivitatea fizică şi creşterea în greutate, la nivelul populaţiei; totuşi, dr. Uri Ladabaum, profesor de gastroenterologie, care a condus cercetările, afirmă:

 

CITEȘTE ȘI: E OFICIAL! S-a stabilit CEA MAI EFICIENTA metodă de a slăbi

 

„Cu toate că nu putem trage, din studiul nostru, concluzii privind cauzele şi efectele, descoperirile noastre susţin ideea că sportul şi activitatea fizică sunt factori determinaţi importanţi în tendinţele legate de obezitate.”

„Ceea ce ne-a surprins cel mai mult”, spune specialistul, „a fost amploarea schimbărilor petrecute în ceea ce priveşte activitatea fizică în timpul liber.”

Proporţia femeilor care spuneau că nu desfăşoară niciun fel de activitate fizică a crescut de la 19% la 52% între anii 1998 şi 2010; proporţia bărbaţilor inactivi fizic a crescut, în aceeaşi perioadă, de la 11% la 43%.

 

CITEȘTE ȘI: De ce este mai periculos CANCERUL MAMAR pentru femeile obeze? DESCOPERIRE surprinzătoare

 

În acelaşi interval de timp, prevalenţa obezităţii a crescut, de la 25% la 35% la femei şi de la 20% la 35% în rândul bărbaţilor. De asemenea, a crescut circumferinţa taliei – un factor pe care cercetătorii l-au analizat separat de obezitate, identificată pe baza indicelui de masă corporală; atât greutatea excesivă, cât şi cantitatea mare de grăsime depusă în jurul taliei sunt factori de risc importanţi pentru apariţia bolilor cardiovasculare, a cancerului şi a altor maladii.

În schimb, surprinzător, numărul caloriilor consumate pe zi nu s-a schimbat semnificativ. Totuşi, avertizează dr. Ladabaum, alimentaţia rămâne un factor cu importanţă dovedită pentru starea de sănătate, iar oamenii au tendinţa de a declara că mănâncă mai puţin decât consumă în realitate.

 

CITEȘTE ȘI: SE POATE! Cum poți să mănânci cartofi prăjiți fără să te ÎNGRAȘI

 

Sursă: descopera.ro

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ