De ce se întărește leul

| 27 iul, 2014

Ţara noastră are șansa ca în perioada următoare să își cimenteze poziția de putere economică regională, cu o economie sănătoasă și cu un curs de schimb stabil, capabil să asigure atât competitivitatea economică cât și continuarea investițiilor. Acest trend trebuie desigur menținut prin politici inteligente, menite să asigure în continuare creșterea economică.

De câteva luni România se află într-o zonă geografică extrem de tensionată, situația din Ucraina complicând atât politica din regiunea Mării Negre cât și relațiile dintre marile  puteri. Pe lângă componentele ce țin de geo-politică sau de lupta pentru putere dintre state, o situație complicată precum cea din Ucraina are efecte economice atât asupra țărilor direct implicate în conflict cât și asupra statelor aflate în imediata apropiere a acestora.

Se poate afirma chiar că există un oarecare tipar, investitorii speculativi retrăgându-se în prima fază din statul aflat în criză, în cazul de față Ucraina, și reorietându-se spre piețe aflate în imediata apropiere. Însă, pe măsură ce conflictul se prelungește, chiar și fără extinderea sa geografică, speculatorii își vor retrage după câteva luni activele și din regiune, lăsând în urma lor cursuri valutare dezechilibrate și burse de valori pe minus. Teoretic, estul Europei se află acum pus în fața unui asemenea moment, România putând fi lovită de un asemenea trend.

Citeşte şi: Creșterea nivelului de trai al românilor se vede în vânzări


Și totuși, dacă ne uităm la ce s-a întâmplat în economia românească în ultima vreme vedem că lucururile nu stau așa și că principalul raport valutar, adică cursul leu euro, continuă să aibă un trend pozitiv. De exemplu, joi, paritatea dintre cele două monezi era de 4,3934 lei/euro, moneda europeană ajugând la minimul ultimelor două săptămâni. Deși vineri o parte a acestui avans al leului s-a pierdut, majoritatea analiștilor consideră că o parte din avansul recent al leului se datorează invesțitiilor de portofoliu, precizare importantă deoarece ea demonstrează că, într-un context regional complicat, România este încă atractivă pentru investitori, nu doar pentru jucătorii interesați să plece. O explicație pentru acest fapt este complexă și ține atât de dinamica economică cât și de politica internă și externă.

Din punct de vedere economic, evoluția favorabilă înregistrată de anul trecut de România, care a avut cea mai mare creștere economică din UE dar și modul sustenabil în care a fost obținută au însemnat că ochii investitorilor sunt ațintiți asupra noastră. De asemenea, România a fost trecută de toate marile agenții de rating în categoria statelor recomandate pentru investiții, întreprinzătorii străini aducând în țara noastră capital și cumpărând lei.

Citeşte şi: Leul, la cel mai bun curs în raport cu euro din ultimele 13 luni

Această dinamică economică a fost posibilă datorită politicilor duse de executivul de la București, care în ultimii ani a realizat o reformă coerentă, menită să asigure României un parcurs economic pozitiv. Importantă în acest demers este viziunea temporală, în care noi reforme sunt introduse pe măsură ce devin sustenabile și după ce executivul s-a convins că în piață există stabilitatea necesară implementării lor. Astfel, se crează o stabilitate a cadrului reglementativ care atârnă greu în ochii investitorilor interesați să vină în România și a cărui rol în evoluția cursului de schimb leu euro este hotărâtoare.

În fine, există și un alt set de considerente definitorii pentru încrederea piețelor în România, și anume poziția tranșantă pe care țara noastră a adoptat-o în raport cu situația din regiune. Spre deosebire de alte state din zonă, România s-a exprimat deja în favoarea Occidentului și împotriva tendințelor expansioniste ale Moscovei. Cu alte cuvinte, România nu joacă la două capete în politica internațională, fapt ce reprezintă un plus în ochii investitorilor serioși.

Astfel, țara noastră are șansa ca în perioada următoare să își cimenteze poziția de putere economică regională, cu o economie sănătoasă și cu un curs de schimb stabil, capabil să asigure atât competitivitatea economică cât și continuarea investițiilor. Acest trend trebuie desigur menținut prin politici inteligente, menite să asigure în continuare creșterea economică.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ