De ce sunt protestele anemice. Pentru că Iohannis = Băsescu

| 10 noi, 2014

Ce s-a întâmplat în ultimele zile poate fi mai ușor clasificat drept miting electoral neasumat decât ca protest spontan în sprijinul unui principiu democratic.

Weekend-ul ce tocmai s-a terminat a fost marcat de două teme importante: dezbaterea de dinaintea turului secund al alegerilor – în cazul căreia nu s-a ajuns încă la un consens – și desfășurarea alegerilor de peste hotare. Acest al doilea subiect a provocat de altfel și o serie de mișcări de stradă îndreptate împotriva actualului executiv, care a fost acuzat de manifestanți că încalcă dreptul românilor din străinătate de a vota.

Citeşte şi: ALEGERI PREZIDENTIALE 2014. Ce a declarat premierul cu privire la votul în străinătate

Desigur, mass-media apropiată opoziției a încercat să creeze senzația unui curent social amplu, capabil să pună presiune pe guvern, dar dacă ne uităm la modul în care lumea a ieșit în realitate în stradă, vedem cât de departe de adevăr sunt aceste demersuri. Chiar și în momentul în care protestele au atins apogeul, nu a fost vorba de mai mult de 20.000 de oameni la nivel național. Astfel, în ciuda încercărilor propagandei de dreapta din România devine din ce în ce mai evident că protestele nu au fost nici pe departe atât de extinse precum apărea pe burtierele anumitor canale de știri.

Însă, mai importantă decât amploarea lor a fost dinamica manifestațiilor din weekend. Deși s-a încercat acreditarea ideii că a fost vorba despre o serie de ieșiri în stradă în sprijinul românilor din străinătate și a dreptului acestora de a vota, mișcarea a devenit rapid una anti-putere pe un fundal electoral și așa tensionat și complicat.

Doar o trecere sumară în revistă a ceea ce s-a strigat în diverese părți ale țării arată cât de repede ieșirea în stradă s-a transformat dintr-un protest pro-diasporă într-unul anti-Victor Ponta. Astfel, în diversele orașe ale țării s-au strigat lucruri precum: „Respect diaspora!”, „Românii nu votează, Ponta fraudează!”, „Jos Ponta!”, „România ieşi la vot, dacă nu vrei preşedinte mafiot!”, „PSD, frica ta se numeşte DNA!”, „Corlăţeanu demisia!” „Victoraş eşti pe făraş!”, „Victor Ponta pentru noi este Iliescu doi!”, „Ponta nu uita, eşti mai rău ca ebola!”, „Ceauşescu n-a murit, este Ponta travestit!”, „Ponta nu uita, de Crăciun la DNA!”, „Tinerii studiază, Ponta plagiază!”.

Citeşte şi: E OFICIAL: Iohannis așteaptă sprijinul public din partea lui Traian Băsescu!

De câștigat de pe urma promovării acestor mișcări nu au decât draepta și candidatul său, care probabil speră să poată mobiliza o parte din electoratul care nu a venit la urne în primul tur și a recupera o parte din avantajul pe care candidatul PSD îl are după primul tur. Astfel, probabilitatea ca mișcările de stradă să fie organizate, cel puțin într-o anumită măsură, de către cei din ACL este foarte mare.

Ce s-a întâmplat în ultimele zile poate fi astfel mai ușor clasificat drept miting electoral neasumat decât ca protest spontan în sprijinul unui principiu democratic. Cât despre aparenta lipsă de efervescență și stilul de cele mai multe ori anemic de a protesta, aceastea pot fi puse în final pe seama lipsei de convingere  a manifestanților, despre care este greu de crezut că le pasă în realitate de ce se întâmplă în străinătate. În schimb, acest stil de a se comporta în stradă este specific unor manifestații plătite în care cei ce ies la comandă susțin interesele unor lideri ce au puțin de a face cu adevăratele probleme ale protestatarilor.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ