De ce unii oameni îşi pot aminti ce visează, iar alţii nu

| 07 apr, 2014

Unele persoane îşi pot aminti visele în fiecare dimineaţă, în timp ce altele nu reuşesc să tină minte nimic din imaginile şi senzaţiile din timpul somnului. Cercetătorii au aflat acum de ce apar aceste diferenţe.

O echipă de oameni de ştiinţă, condusă de Perrine Ruby de la Lyon Neuroscience Research Center, a cercetat diferenţele care apar în creierul persoanelor care îşi amintesc visele şi al celor care nu şi le pot aminti.

Cei care îşi aduc aminte visele au juncţiunea temporo-parietală mai activă. Activitatea mai intensă din această regiune permite receptarea mai bună a stimulilor externi şi memorarea viselor.

Mai mult, cei care işi amintesc foarte des visele se trezesc uneori noaptea, pentru scurt timp, ceea ce ajută la memorare.

Cercetătorii au studiat la tomograf creierul a 41 de voluntari, în timp ce dormeau şi în timp ce erau în stare de veghe.

Cei care memorau visele aveau o activitate intensă în cortexul prefrontal şi în joncţiunea temporo-parietală, zonă responsabilă cu atenţia asupra stimulilor externi.

Cei care au leziuni în aceste zone ale creierului nu-şi mai pot aminti ce visează. La fel se întâmplă şi cei care nu se trezesc noaptea. Visele pot fi memorate doar în timp ce persoana este trează, nu când doarme.

Tag-uri: cercetatori, vise
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ