Decizia CC din Republica Moldova în cazul Filat – sfârșitul legitimității politice și electorale?

| 24 apr, 2013

CC din Moldova a transformat tema unei moțiuni de cenzură – respectv corupția Guvernului Filat – în rechizitoriu, iar votul Parlamentului – în urma căruia Filat și Cabinetul său au fost demiși – în sentință definitivă de judecată.

Cei şase judecători ai Curţii Constituţionale din Republica Moldova au decis luni în unanimitate că decretul de nominalizare a lui Vlad Filat pentru funcția de premier este neconstituţional deoarece „prim-ministrul unui guvern demis prin moţiune de cenzură pentru suspiciuni de corupţie este incompatibil cu exercitarea funcţiei şi se află în imposibilitate definitivă de a continua exercitarea mandatului“.

Între timp, a fost desemnat un premier interimar, în persoana lui Iulian Leancă, ministrul de Externe de la Chișinău.

Decizia CC din Republica Moldova a venit după ce Vlad Filat, prin scuzele cerute lui Plahotniuc pentru jignirile publice aduse lunile trecute și dezertările din partidul lui Mihai Ghimpu, părea să își fi asigurat majoritatea necesară pentru a fi votat în Parlament.

Nu despre situația particulară din Republica Moldova doresc să discut aici, oricând de interesantă ar fi aceasta, inclusiv pentru noi, cei de la București, cât mai ales despre semnificațiile pe care le poate avea o astfel de decizie, precum cea a CC de peste Prut. Numirea unui premier este, într-un stat democratic, un act pur politic.

Evident, nu poate fi desemnat premier o persoană căreia i-au fost restrânse drepturile politice în urma unei condamnări. Alegerea sau nu a unui premier bănuit de corupție sau de fapte imorale este însă tot o problemă politică și de moralitate, nu una de legalitate sau constituționalitate, atâta timp cât nu există sancțiuni juridice pentru suspiciuni sau bănuieli. CC din Moldova a transformat tema unei moțiuni de cenzură – respectv corupția Guvernului Filat – în rechizitoriu, iar votul Parlamentului – în urma căruia Filat și Cabinetul său au fost demiși – în sentință definitivă de judecată.

O astfel de decizie, într-un stat care se pretinde a fi unul democratic este, oricum am privi-o, extrem de periculoasă. Aceasta creează un precedent, și nu doar pentru Republica Moldova. Trecând peste legi, o instituție ce are totuși atribuții limitate – verificând constituționalitatea unor acte administrative/politice – se transformă într-un cenzor absolut al deciziilor altor instituții ale statului și chiar a voinței electoratului. Dacă în Republica Moldova au loc alegeri anticipate, iar PDLM câștigă, Filat nu ar putea fi nominalizat terotic premier, dacă ne raportăm la decizia CC. Aceasta, deși Filat nici nu este condamnat, nici nu este bănuit și cu atât mai puțin dovedit că s-ar afla în afara facultăților mintale – motive reale pentru a împiedica ascensiunea acestuia în funcții publice (sau a oricărui altcuiva, căci despre asta este vorba).

Curentul european din prezent, puternic alimentat de anumite voci din zona PPE, tinde să maximizeze importanța unor instituții în detrimentul altora, a Justiției penale, civile sau constituționale în dauna instituțiilor fundamentale ale democrației – precum Parlamentul. Acest tip de abordare a dus la întărirea celor dintâi în fața celor din urmă, iar de la întărire la folosirea chiar abuzivă a puterilor și „independenței” nu a mai fost decât un pas. Acceptând decizia CC din Republica Moldova ca fiind nu doar corectă, apărând „statul de drept”, dar și morală, apărând integritatea instituțiilor publice (care nu ar trebui conduse de oameni suspicionați, bănuiți ș.a.m.d), atunci nimic nu va putea opri extinderea acestor tipuri de decizii.

„Statul de drept” este un concept ce pare să își fi schimbat profund semnificația și asta doar în câteva luni de zile. „Statul de drept” însemna legi clare, obligația de a le respecta, proceduri clare și toate cele. Acum, „statul de drept” începe să semene mai mult cu viziunile fanatice de tipul celor ale lui Girolamo Savonarola decât cu ceea ce el reprezenta până de curând.

Tag-uri:
loading...

Ştirile orei

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ