Decizia UDMR creează probleme doar UDMR

| 28 noi, 2014

Prin părăsirea executivului, UDMR trădează interesele propriului electorat, vizavi de care nu își va mai putea îndeplini angajamentele asumate.

După ce înainte de cel de al doilea tur de scrutin Kelemen Hunor a refuzat să îi acorde sprijinul lui Victor Ponta în cursa electorală și a recomandat maghiarilor să voteze conform propriilor convingeri, conducerea UDMR a decis să se întrunească joi pentru a lua o hotărâre cu privire la rămânerea la guvernare. În urma întâlnirii Consiliului Reprezentanților Unionali, conducerea UDMR a hotărât ieșirea de la guvernare, urmând ca o hotărâre finală să aibă loc după întrunirea Consiliului Permanent pentru Consiliul Reprezentanţilor Unionali, care va avea loc pe 13 decembrie.

Președintele UDMR a justificat decizia Uniunii precizând că în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, 80% dintre alegătorii maghiari l-au votat pe Klaus Iohannis pentru funcția de șef al statului. „Am înţeles mesajul electoratului nostru: trebuie să ne întoarcem mai mult către alegătorii noştri, către maghiarii din România care ne-au susţinut în momentele grele, dificile, în special când am intrat în coaliţia de guvenare”, a afirmat Kelemen Hunor.

Citeşte şi: UDMR iese de la Guvernare: Victor Ponta se descurcă şi fără noi

Cu toate că liderul UDMR a lăsat să se înțeleagă că va continua colaborare parlamentară cu actuala majoritate din Legislativ, decizia de ieșire de la guvernare este hilară. Dacă maghiarii doresc să colaboreze în continuare cu actuala majoritate pentru binele cetățenilor, așa cum se exprimă, nu era nevoie să iasă de la guvernare.

În plus, decizia în discuție nu pune în pericol stabilitatea cabinetulu condus de Victor Ponta, care se bucură în continuare de o majoritate confortabilă în Parlament, părăsirea arcului guvernamental de către Uniune fiind în fond doar în defavoarea UDMR. Și aceasta în primul rând pentru că, odată ce Uniunea nu se va mai afla la guvernare, UDMR nu va mai putea să implementeze proiectele pe care le viza pentru propria minoritate și nici să beneficieze de sprijinul majorității parlamentare care îi permitea adoptarea mai multor inițiative în beneficiul etnicilor maghiari. Asfel, prin părăsirea executivului, UDMR trădează interesele propriului electorat, vizavi de care nu își va mai putea îndeplini angajamentele asumate.

În al doilea rând, decizia de a părăsi guvernarea va crea UDMR mari probleme de credibilitate. Până în acest moment, Uniunea s-a dovedit un partener de încredere pentru cabinetele din care a făcut parte. Chiar și în momentul în care a participat la guvernarea portocalie dezastruoasă girată de Traian Băsescu, UDMR nu și-a părăsit aliații în ciuda problemelor de imagine cu care s-a confrunat în maghiarime ca urmare a măsurilor de austeritate pe care le-au sprijinit. După părăsirea cabinetului Ponta însă, niciun partid din România nu se va mai putea baza pe UDMR, posibilitatea ca Uniunea să mai ajungă la guvernare fiind din acest motiv destul de redusă. Chiar și în cazul în care, din necesitate, UDMR va fi cooptat în arcul guvernamental, viitorii parteneri ai maghiarilor îi vor privi în permanență cu suspiciune, temându-se că aceștia ar putea trăda în orice moment.

Așadar, din decizia luată joi de către UDMR, cel mai mult are de pierdut chiar Uniunea. UDMR riscă să devină astfel o formatiune lipsită de credibilitate atât în fața propriilor alegători, ale căror interese le trădează, cât și a restului forțelor de pe scena politică românească.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ