ZIUA Z: Decizie crucială la CCR pe legile justiţiei

| 30 ian, 10:29

Curtea Constituţională ar urma să se pronunţe marţi asupra sesizărilor la legile privind Statutul magistraţilor şi organizarea Consiliului Superior al Magistraturii, după ce săptămâna trecută a luat o decizie cu privire la Organizarea judiciară.

Curtea Constituţională a României (CCR) ar urma să ia o decizie, marţi, în legătură cu sesizările de neconstituţionalitate formulate de instanţa supremă şi de PNL asupra legilor privind Statutul magistraţilor şi organizarea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Pe ordinea de zi a CCR se află în pronunţare dosarul privind obiecţia de neconstituţionalitate a Legii pentru modificarea şi completarea Legii 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, formulată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, dosarul privind obiecţia de neconstituţionalitate a Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr.303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor.

În urmă cu o săptămână, CCR a declarat neconstituţionale anumite prevederi din Legea privind organizarea judecătorească.

Una din legile justiției face cale-ntoarsă la Parlament. Legea privind organizarea judiciară este parțial neconstituțională, spun judecătorii CCR. De asmenea, înfiinţarea Secţiei speciale pentru investigarea procurorilor este constituţională. Însă Curtea Constituţională a amânat pronuntarea unei solutii cu privire la modificările aduse Legilor 303 şi 317.

Au fost admise doar patru obiecții formulate de ÎCCJ, iar argumentele PNL au fost respinse. Chestiunile de procedură au fost declarate constituționale.

"Aspecte cele mai importante, cum ar fi înființarea secției speciale pentru investigarea magistraților, au fost declarate constituționale", a declarat Valer Dorneanu, președintele CCR.

De asemenea, Curtea Constituţională a României a amânat pentru 30 ianuarie, pronunţarea unei soluţii asupra obiecţiilor de neconstituţionalitate formulate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) şi PNL cu privire la modificările aduse legilor 303 şi 317.

„Dosarele care vizează statutul magistraților și organizarea CSM le-am amânat pe 30 ianuarie, iar cel cu privire la organizarea judecătorească - am dat o decizie. Decizia constă în respingerea obiecțiilor de neconstituționalistat extrinseci care vizau modul de constituire a comisiei parlamentar", a spus Valer Dorneanu, președintele CCR.

În plus, Curtea Constituţională a României a admis sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis cu privire la legea care menţine abrogarea suspendării funcţionarilor publici trimişi în judecată.

În ciuda avertismentelor de la Bruxelles, Liviu Dragnea, liderul PSD urmărit de justiţie pentru corupţie, îşi continuă cruciada împotriva judecătorilor, scrie publicaţia franceză de dreapta „Le Figaro".

„Executivul condus de Viorica Dăncilă, prima femeie premier în România, nu poate pune capăt instabilităţii guvernului, iar acest „vals guvernamental se explică doar prin diferitele încercări ale PSD de a reforma justiţia, pentru a-şi scăpa clientela de urmărire penală pentru corupţie, abuz de putere şi deturnare a zeci de milioane de euro", notează cotidianul francez.

Bruxelles-ul şi-a exprimat, miercuri, „preocuparea", avertizând Bucureştiul asupra „independenţei sistemului judiciar şi capacităţii de a lupta eficient împotriva corupţiei", aceasta fiind „piatra de temelie a unei Românii puternice în Uniunea Europeană".

„În ciuda mai multor avertismente, ultimele guverne de la Bucureşti au continuat, sub pretextul că se conformează cererilor Curţii Constituţionale, să modifice aproximativ 60 de articole din Codul Penal, schimbări al căror principal beneficiar nu este altul decât liderul PSD şi preşedinte al Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ