DECIZIE electorală: a fost redus NUMĂRUL parlamentarilor începând cu alegerile de anul viitor. CÂŢI aleşi vom avea

| 20 mai, 20:12

Înaintea şedinţei de astăzi din Parlament, în biroul preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a avut loc o şedinţă informală la care au participat reprezentanţii puterii, dar şi cei ai opoziţiei, în care s-a stabilit că viitorul Parlament va avea 308 deputaţi, plus 17 ai minorităţilor, plus alţi patru reprezentând Diaspora şi 126 de senatori, doi revenind Diaspora, informează Gândul.

Astfel, viitoarea Cameră a Deputaţilor va avea 330 de membri au decis astăzi într-o şedinţă informală liderii Puterii şi cei ai Opoziţiei, 308 deputaţi urmând să fie aleşi în ţară, patru vor fi aleşi în Diaspora, iar 18 sunt reprezentanţii minorităţilor naţionale.

Senatul va fi compus din 126 de membri, iar 2 vor reveni Diaspora. Viitorul sistem de vot va fi pe liste, cel care a fost prezent până în 2008.

Discuţiile din biroul lui Valeriu Zgonea la care au participat din partea PSD premierul Victor Ponta, Liviu Dragnea, Florin Iordache, Marcel Ciolacu, din partea PNL - Alina Gorghiu, Vasile Blaga, Mihai Voicu, din partea PNL - Kelemen Hunor şi Marton Arpad, din partea PC - Daniel Constantin au decis cum va arăta viitorul Parlament.

Citeste si: KLAUS IOHANNIS, înfrânt în Parlament

De altfel, premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, că a avut o întâlnire cu liderii opoziţiei, în biroul lui Valeriu Zgonea, în cadrul căreia s-au înţeles pe "toate principiile care ţin de legea privind alegerile parlamentare" în aşa fel încât şi aceasta să fie trimisă spre promulgare "până la sfârşitul acestei sesiuni" a Legislativului, transmite Agerpres.

"Am dezbătut la întâlnirea foarte bună şi foarte constructivă pe care am avut-o cu liderii opoziţiei, în biroul preşedintelui Zgonea, practic, ne-am înţeles pe toate principiile care ţin de legea privind alegerile parlamentare. Am dat undă verde reprezentanţilor noştri în comisie şi cred că, săptămâna viitoare, deja intră la Senat, în aşa fel încât să ne ţinem de calendar şi, până la sfârşitul acestei sesiuni parlamentare, să se trimită spre promulgare şi legea privind alegerile parlamentare, să avem tot setul de legi electorale încheiat pentru la anul", a spus Ponta, la Palatul Parlamentului.

Citeste si: Gorghiu, despre dublarea alocației pentru copii: E o reușită a PNL, când partidul împlinește 140 de ani

Noua componenţă vine pe fondul referendumului care a avut loc în 2009, când s-a decis reducerea numărului de parlamentari. Referendumul pentru trecerea la parlament unicameral și reducerea numărului de parlamentari a fost un referendum pentru trecerea de la actualul Parlament bicameral (cu aproximativ 137 de senatori și 334 deputați) la un Parlament unicameral (cu cel mult 300 de deputați). Referendumul a avut loc în România la 22 noiembrie 2009, în același timp cu primul tur al alegerilor prezidențiale.

Pentru a fi validat, era nevoie de prezența la urne a unui procent de 50%+1 din numărul de alegători. Autoritățile au anunțat că 50,16% din electorat și-au exprimat voturile ceea ce a determinat validarea referendumului. Potrivit datelor BEC, 77,78% dintre români s-au exprimat în favoarea trecerii la un parlament unicameral.

Citeste si: Surpriză în Parlament: A fost votat amendamentul privind DUBLAREA alocaţiilor pentru copii

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

4 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
21 mai, 13:35
Cristian B
Ponta umileste poporul roman
D-l Ponta si ai lui au stabilit exact contrariul a ceea ce a spus poporul ca doreste printr-un referendum valid. Asta demonstreaza ca interesul personal este lege in PSD. Sper ca aceasta sa nu se intample si in PNL. In urma cu 2 ani d-l Ponta spunea ca dorinta sa este ca sa se revina la votul pe liste de partid. Asta inseamna ca ne vom intarce in timp nu vom progresa. Votul pe liste de partid este un vot fals, deoarece populatia nu are de unde alege. Sefii partidelor vor hotara cine va ajunge in Parlament, si asta inseamna coruptie din start. Cine cotizeaza mai mult, sotiile si amantele, copii celor ce au putere in partid vor figura pe liste pe locuri eligibile, si practic populatia a devenit o in viziunea PSD-ului o gloata numai buna de pus o stampila. Asta inseamna intoarcerea la perioada comunista cand alegerile erau doar o mascarada, pentru ca se stia cine trebuie sa ajunga pe functie. Votul pe liste de partid impiedica poporul sa sanctioneze politicienii corupti si care au demonstrat ca sunt in Parlament doar pentru interese personale si care de fapt nu reprezinta pe nimeni. Parlamentul Romaniei va ajunge un aparat de votat legi cu dedicatie, parlamentarii nu vor mai reprezenta pe nimeni, doar interesele lor personale si de grup, si practic institutia parlamentului nu este ceea ce ar trebui sa fie: reprezentarea vointei poporului. Din start d-l Ponta calca in picioare vointa poporului pana nu au venit alegerile. La ce ne putem astepta dupa alegeri???
21 mai, 08:50
Gheorghe
job
Cautam operatori calculator
Cerinte:
-cunostinte minime despre navigarea pe internet
-cunostinte minime despre pachetul Office (in special Word si Excel)
-perseverenta, ambitie si dorinta de a reusi intr-un domeniu nou sunt calitatile pe care le cautam la un candidat

Beneficii:
-oferim instruire gratuita
-contract
-scrisoare de recomandare pentru persoanele interesate de aceasta

Important:
Pentru mai multe informatii trimiteti textul "info" la email: [email protected]
21 mai, 13:46
Cristian B
Stiri
D-le Gheorghe nu ati postat unde trebuie oferta dumneavoastra. Cautati la Oferte locuri de munca ....
21 mai, 08:24
Loredana
300 parlamentari
Si cu referendumul ce s-a intamplat? Tot sunt foarte multi 450 parlamentari!!! Trebuie maximum 300 in total. Se vede si acum cum conteaza pentru alesi parerea noastra, a votantilor!

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ