Delegarea premierului la Consiliul Europei: expresia instinctului de conservare al președintelui

| 16 mai, 2013

În mod absolut evident, Traian Băsescu nu are ce căuta la dezbaterile unde liderii UE vor discuta despre energie și politica fiscală sau combaterea evaziunii şi a fraudei fiscale.

Preşedintele Traian Băsescu face un pas în spate când anunţă că acceptă participarea premierului la Consiliul European, un pas în față evident pe care-l va face Victor Ponta săptămâna viitoare. Decizia președintelui vine ca o consecință logică a regulilor stricte de disciplină care i-au fost impuse prin protocolul de coabitare. Motive de mirare vecină cu amuzamentul ni le oferă însă pestrița echipă prezidențială preocupată de ceva vreme să maseze piciorul de lemn al Mișcării Populare în vederea unor viitoare curse electorale. Aceștia ar vrea să privim replierea strategică a președintelui ca pe un mare favor pe care-l face Traian Băsescu premierului, care ar fi astfel împins într-o poziție subordonată care l-ar constrânge „să nu muște mâna stăpânului care-l hrănește”. Dar vremea favorurilor princiare a trecut, iar socotelile președintelui de acasă nu se mai potrivesc cu cele din „târgul” european.

Nu numai că, în mod absolut evident, Traian Băsescu nu are ce căuta la dezbaterile unde liderii UE vor discuta despre energie și politica fiscală sau combaterea evaziunii şi a fraudei fiscale. Ne este încă proaspăt în memorie cu cât entuziasm se ducea Traian Băsescu în trecut să moțăie la astfel de reuniuni, în defavoarea noastră. În plus, de această dată, o astfel de încăpățânare l-ar costa scump pe Traian Băsescu în termeni de imagine, având în vedere conjunctura nefavorabilă creată de recentul atac dur al fostului lider moldovean Vladimir Voronin. O fi acesta comunist, dar s-a dovedit un adversar cu atât mai redutabil, întorcându-i din rever guralivului de la Cotroceni o acuză atât de gravă în aciditatea ei încât lui Traian Băsescu, pentru o bună perioadă de timp, nu-i rămâne altceva de făcut decât să stea ascuns la Palat și să viseze la băi de mulțime și victorii populare. Este singura alternativă prin care, în momentul de față, președintele român mai poate evita să se acopere definitiv de ridicol. Tertium non datur. Din acest punct de vedere, premierul Victor Ponta are dreptate. Participarea sa la Consiliul European nu este un cadou de la președinte: este expresia instinctului de conservare al acestuia.

loading...

Ştirile orei

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ