DEMISIE la MAE. S-a găsit vinovatul în cazul gafei diplomatice

| 11 mar, 12:03

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe a fost demis. Potrivit unui comunicat al MAE, Brândușa Predescu „şi-a asumat responsabilitatea neverificării integrale a broşurii respective înainte de a-i fi prezentată şefului instituţiei spre a fi oferită oaspetelui german”.

„Cu privire la situaţia creată în contextul vizitei ministrului german de externe la Bucureşti, când, pe parcursul conferinţei de presă comune a celor doi miniştri de externe, a fost înmânată oaspetelui german o broşură dedicată aniversării a 135 de ani de relaţii diplomatice între cele două state, realizată de Agerpres, pe a cărei copertă figura, în mod eronat, conturul hărţii altui stat decât cel al Germaniei, MAE face următoarele precizări:

În urma analizării modului în care s-a ajuns la acest regretabil incident, ministrul afacerilor externe a decis, în cursul zilei de ieri, eliberarea din funcţie a purtătorului de cuvânt al MAE, care a gestionat, în relaţia cu Agerpres, problematica materialului în cauză.

Purtătorul de cuvânt al MAE şi-a asumat responsabilitatea neverificării integrale a broşurii respective înainte de a-i fi prezentată şefului instituţiei spre a fi oferită oaspetelui german.

Citeşte şi: Gafa MAE de la întâlnirea cu Ministrul de Externe german a ajuns în presa străină. Ce scrie BBC despre România

MAE reaminteşte că broşura, în variantă tipărită, a fost predată de Agerpres la MAE în dimineaţa zilei de 9 martie a.c., în cursul derulării vizitei oficialului german la Bucureşti. MAE reaminteşte, de asemenea, că, ulterior semnalării către Agerpres a erorii de pe coperta materialului, Agerpres şi-a asumat public greşeala tehnică şi a cerut scuze pentru aceasta.

Situaţia creată, complet regretabilă, nu a afectat conţinutul substanţial şi atmosfera pozitivă a vizitei demnitarului german în România, şi nici fondul relaţiilor româno-germane.

Pe de altă parte, incidentul a creat o situaţie delicată şi a proiectat o imagine total defavorabilă asupra activităţii MAE, motiv pentru care ministrul afacerilor externe a dispus măsura eliberării din funcţie a purtătorului de cuvânt.”

Bogdan Aurescu i-a oferit omologului german o broşură pe a cărei copertă era imprimată harta Franţei acoperită cu drapelul Germaniei.

Mai mult, primele fotografii din interiorul broşurii sunt cu fostul lider comunist Nicolae Ceauşescu; sunt instantanee de la întâlnirile cu mai mulţi oficiali ai Republicii Federale Germane. De asemenea, în ilustraţii apar fostul preşedinte Ion Iliescu şi fostul premier Adrian Năstase.

Broşura cadou a fost realizată pentru a marca cei 135 de ani de relaţii diplomatice dintre România şi Germania. Ministerul român al Afacerilor Externe spune că a fost vorba de o regretabilă eroare făcută de Agerpres, agenţia care a tipărit broşura, şi a ţinut să precizeze că ministrul german de Externe a dat asigurări că acest incident nu va umbri relaţiile bilaterale.

Citeşte şi: Purtătorul de cuvânt al PPE cere demisia ministrului de Externe, după GAFA de la MAE

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ