Demisie la nivel înalt în Grecia: "Acordul este o piatră de mormânt". Parlamentul grec dezbate condiţiile impuse de creditori

| 15 iul, 14:54

Viceministrul finanţelor din Grecia, Nadia Valavani, şi-a dat demisia, anunţând că nu este de acord cu acordul dintre Atena şi creditorii internaţionali. În acest timp, parlamentul grec dezbate condiţiile impuse de creditorii internaţionali şi trebuie să aprobe astăzi primele reforme pentru un al treilea împrumut.

Viceministrul finanţelor, Nadia Valavani, şi-a anunţat demisia printr-o scrisoare adresată premierului Alexis Tsipras. Ea a criticat măsurile care urmează să fie votate astăzi în parlamentul grec, catalogând acordul drept o "piatră de mormânt". Totodată, Nadia Valavani a afirmat că nu mai poate să fie membră a "acestui Guvern".

În paralel, Comisia Europeană (CE) a propus acordarea unui credit punte Greciei, în valoare de șapte miliarde de euro (7,7 miliarde de dolari), pentru a acoperi necesitățile de finanțare ale țării în iulie, utilizând Mecanismul European de Stabilitate Financiară (EFSM), se arată într-un document realizat de CE și consultat de Reuters.

Citește și: Raportul SECRET care îngroapă Grecia. Ajutorul pentru Atena, ÎN PERICOL

Creditul punte va avea o scadență de maximum trei luni și va fi achitat către EFSM din banii pe care-i va primi Grecia de la fondul de salvare al zonei euro (ESM). Conform unor surse care au dorit să-și păstreze anonimatul, ESM va contribui cu o sumă cuprinsă între 40 și 50 de miliarde de euro la cel de-al treilea plan de asistență pe trei ani acordat Greciei, a cărui valoare totală este evaluată la 86 miliarde de euro. ESM nu va fi singurul contributor la acest program, deoarece Fondul Monetar Internațional va fi implicat și el.

Propunerea de utilizare a Mecanismului European de Stabilitate Financiară pentru creditul punte este controversată, fiindcă Marea Britanie și Cehia se opun cu înverșunare.

Spre deosebire de ESM, care este un fond al zonei euro, EFSM este un fond la nivelul Uniunii Europene, sprijinit de bugetul UE și prin urmare acordarea tranșelor necesită aprobarea tuturor Guvernelor celor 28 de state membre, față de 19 din zona euro, punctează Agerpres.

Deciziile privind EFSM se adoptă cu majoritate calificată, ceea ce înseamnă că, dacă 16 țări, reprezentând 65% din populația UE, sprijină acordarea împrumutului, nu mai este relevantă poziția țărilor care se opun, ca Marea Britanie și Cehia.

Conform propunerii prezentate de Comisia Europeană, Grecia va obține deodată cei șapte miliarde de euro, reușind astfel să-și plătească datoriile către BCE scadente luni și cele neachitate către FMI.

Citește și: Tsipras: Îmi asum responsabilitatea unui text semnat pentru a evita dezastrul

Obținerea creditului punte este condiționată de aprobarea de către Parlamentul de la Atena a proiectului de lege referitor la măsurile de austeritate cerute de partenerii europeni. Textul va fi examinat de comisiile parlamentare înainte de a fi supus dezbaterii și votului în procedură de urgență în noaptea de miercuri spre joi, când expiră termenul limită impus de creditori. Deputații vor trebui să se pronunțe asupra majorării TVA și a unei reforme a sistemului de pensii, care să elimine treptat pensionarea anticipată. Bruxellesul cere, de asemenea, înființarea unei autorități independente pentru controlul finanțelor publice.

loading...

Ştirile orei

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ