Departamentul de Stat al SUA anunţă inculparea lui Julian Assange

| 12 apr, 10:37

Departamentul de Stat american a anunţat, ieri, inculparea fondatorului WikiLeaks, Julian Assange, la scurt timp după arestarea sa de către autorităţile britanice.

Assange s-a adăpostit, timp de 7 ani, în Ambasada Ecuadorului la Londra, unde a solicitat azil, afirmând că îi este teamă că va fi extrădat în Statele Unite, fie din Suedia, unde era căutat pentru viol, fie chiar din Marea Britanie.

Washington-ul nu a confirmat inculparea sa, până ieri, însă au existat informaţii că aceasta avusese loc în secret. Assange a fost inculpat ca hacker, fapt care va limita capacitatea avocaţilor săi de a invoca libertatea de exprimare.

Potrivit acuzaţiei, el a conspirat cu Chelsea Manning, un militar activ în domeniul informaţiilor, pentru a accesa documente secrete ale Pentagonului şi Departamentului de Stat care au fost, ulterior, publicate pe WikiLeaks.

În documentul de punere sub acuzare, procurorii arată că a fost una din cele mai ample scurgeri de materiale secrete din istoria Statelor Unite, implicând 250.000 de comunicații ale Departamentului de Stat, 400 de mii de documente din Războiul din Irak și alte 90 de mii din Războiul din Afganistan.

Dacă va fi condamnat pentru conspirație la piraterie informatică Assange, în vârstă de 47 de ani, poate primi cinci ani de închisoare.

Dacă suporterii lui Julian Assange argumentează că WikiLeaks funcționează ca o platformă digitală de publicare, care ar trebui să se bucure de aceleaşi protecții legale, ca și instituțiile de presă. Experţii în securitatea națională, văd în Assange o amenințare directă la adresa secretelor guvernamentale.

Punerea sub acuzare făcută ieri publică, datează din 6 martie 2018, semnalând că Departamentul Justiției a pregătit acțiunea timp de mai mult de un an de zile.

Assange va contesta extrădarea în Statele Unite, ceea ce ar putea conduce la o luptă legală îndelungată, astfel încât este neclar când va apărea el în curtea din Alexandria,Virginia - unde este judecat procesul.

Tag-uri:
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ