Deputații au adoptat modificările la Legea Educației Naționale. Dar fără textele care permit renunțarea la titlul de doctor

| 25 feb, 17:47

Deputaţii au adoptat, miercuri, proiectul de lege privind aprobarea OUG 94/2014 privind modificarea şi completarea Legii educaţiei naţionale nr.1/2011, cu o serie de amendamente propuse de deputaţii liberali, dar fără textele cuprinse în actul normativ care permiteau renunţarea la titlul de doctor, transmite Agerpres.

Proiectul a fost adoptat cu 311 voturi pentru, 11 abţineri şi două voturi împotrivă.

Iniţiatorul a anunţat că renunţă la cele două alineate care fuseseră introduse suplimentar la art. 168 din actul normativ în cauză, miercuri, în cadrul dezbaterilor de la Comisia pentru învăţământ pe acest proiect.

Potrivit acestora, "Titularul unui titlu ştiinţific poate solicita Ministerului Educaţiei renunţarea la titlul în cauză. În acest caz, MEC ia act de renunţare printr-un ordin de revocare emis în acest scop", respectiv "Actul administrativ constatator al titlului ştiinţific se anulează de la data emiterii ordinului de revocare. Procedura de renunţare la titlu, precum şi cea privind anularea actului administrativ constatator al titlului ştiinţific se aprobă prin ordin al ministrului educaţiei şi cercetării ştiinţifice".

VICTOR PONTA, anunţ ULUITOR: Aceasta este cea mai importantă ŞTIRE a zilei

Deputatul liberal Raluca Turcan a spus, în cadrul dezbaterilor generale, că grupul parlamentar din care face parte va da un vot favorabil acestui proiect.

"Astăzi s-a făcut un pas înainte, şi anume că PSD-ul, în legea care aproba OUG referitoare la plagiat, a decis să susţină demersurile noastre de a nu exista posibilitatea renunţării unilaterale la titlul de doctorat. Oricum, astăzi s-a făcut un pas înainte, avem victoria pe subiectul doctoratul premierului, adică premierul nu mai poate renunţa unilateral la titlul de doctorat. Domnia sa va putea să renunţe la plagiat doar dacă se constată încălcarea normelor de calitate în elaborarea tezei de doctorat", a susţinut Raluca Turcan.

Ea s-a mai referit şi la învăţământul profesional dual, despre care a spus că "poate fi organizat în momentul de faţă după gimnaziu şi în parteneriat cu operatorii economici pe bază de contract de formare profesională, şi nu de muncă, aşa cum prevedea ordonanţa iniţial, ceea ce restrângea foarte tare învăţământul dual".

Băsescu: Dacă și Iohannis face un mic efort, Ponta nu manânca ouă roșii la Palatul Victoria

Deputatul Tudor Ciuhodaru a criticat actul normativ, afirmând că această ordonanţă de urgenţă a fost promovată "pentru un singur om". "Aţi promovat această ordonanţă de urgenţă pentru un singur om, doar pentru că cineva cu o teză de doctorat cel puţin discutabilă, a vrut să se spele pe mâini, a dat această ordonanţă", a afirmat Ciuhodaru.

Deputatul din partea minorităţilor Ovidiu Ganţ a spus că textul iniţial al ordonanţei era o greşeală, iar faptul că astăzi Comisia pentru învăţământ a admis amendamentul privind învăţământul profesional dual este un lucru normal.

"Am aflat poziţia circumspectă a ministerului, care este fundamental greşită şi chiar în contradicţie cu inventatorii sistemului (n.r. învăţământul profesional dual) şi anume agenţii economici germani. Apelez la colegii senatori să nu mai intervină asupra acestui text pe care Camera Deputaţilor îl va adopta într-o formă cât se poate de corectă în ceea ce priveşte învăţământul profesional dual", a spus Ganţ.

Senatul este Cameră decizională.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ