Descoperire de ultimă oră: Lângă Alba Iulia au fost găsite fosilele unei noi specii de mamifer

| 21 mai, 2014

Un grup de cercetători de la Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Mediului din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai a descoperit o nouă specie de mamifer, care a trăit în preajma dinozaurilor.

Potrivit unui comunicat transmis miercuri Agerpres de UBB, descoperirea a fost făcută publică printr-un articol apărut în prestigioasa revistă Comptes Rendus Palevol, care este editată la Paris.

'Acesta prezintă progresele realizate în cunoaşterea faunelor fosile de microvertebrate continentale, care au trăit la sfârşitul Cretacicului pe aşa-numita 'Insulă Haţeg'. Această fostă insulă este de notorietate pentru procesele de nanism care au afectat faunele de dinozauri datorită izolării', se arată în comunicat.

Articolul, semnat de prof. dr. Vlad Codrea şi drd. Alexandru Solomon, alături de dr. Marton Venczel (Oradea) şi dr. Thierry Smith (Bruxelles), prezintă o nouă specie de mamifer multituberculat, Barbatodon oardaensis, aparţinător Familiei Kogaionidae.

Noua specie de mamifer a fost determinată cu ajutorul unor dinţi fosilizaţi pe care profesorul Vlad Codrea i-a descoperit în urmă cu doi-trei ani.

'Este vorba despre o serie de dinţi, cam 70 la număr, dar dintre ei am folosit pentru lucrarea ştiinţifică doar 40, pentru că erau întregi, am eliminat fragmentele. Sunt nişte dinţi de dimensiuni mici, nu depăşesc un milimetru fiecare, ceea ce înseamnă că şi mamiferul era unul de dimensiuni mici. De fapt, semăna cu un şoarece şi putea avea o talie asemănătoare cu a acestuia sau maxim cât un şobolan. Presupunem că erau fiinţe nocturne pentru că mai mult ca sigur erau vânaţi de dinozauri', a explicat prof. dr. Vlad Codrea.

Acest mamifer primitiv a vieţuit practic în preajma dinozaurilor, iar grupul din care provenea a cunoscut după Cretacic o diversificare şi o răspândire spre Europa occidentală.

Potrivit profesorului Vlad Codrea, echipa de cercetători a ajuns la concluzia că au în faţă o nouă specie de mamifer analizând fosilele dentare după numărul de tuberculi, după forma lor, precum şi după alte caracteristici.

'Noua specie, descoperită lângă Alba Iulia, la Oarda de Jos, pe Valea Sebeşului, demonstrează o mai mare diversitate a multituberculatelor cretacice din Transilvania decât se cunoştea până în prezent, fapt deosebit de important pentru înţelegerea evoluţiei grupului în ansamblu', se afirmă în comunicatul transmis de UBB.

Numele speciei - Barbatodon oardaensis - a fost dat de la numele râului Bărbat şi a localităţii Oarda de Jos, aflate în zona în care a fost făcută descoperirea.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ