Descoperire epocală în ROMÂNIA. Cât a durat "dragostea" dintre "primul om" şi un Neanderthal

| 15 mai, 11:45

Unul dintre primii homo sapiens sapiens cunoscuţi din Europa a avut un stră-străbunic Neanderthal. Informaţia a fost anunţată la întrunirii Biology of Genomes, desfășurată în Cold Spring Harbor, New York în care s-a discutat despre posibilitatea ca Homo Sapienes să se fi încrucişat cu Neanderthal şi în altă parte decât în Orientul Mijlociu. Constatarea a fost făcută într-o peşteră din România.

Analiza ADN a relevat că mandibula descoperită în Peștera cu Oase în 2002 a aparținut unui bărbat din specia Homo sapiens, care avea însă printre strămoși Homo neanderthalensis. Descoperirea a fost prezentată în cadrul întrunirii Biology of Genomes și sugerează că omul modern și neanderthalienii s-au încrucișat o perioadă mult mai îndelungată decât se estimase până acum.

Citeşte şi: Descoperire ULUITOARE despre faraonii Egiptului

Începând din anul 2002, mai multe rămășite umane au fost descoperite în Peștera cu Oase din Caraş-Severin. Botezate Oase 1 (o mandibulă cu cinci molari) și Oase 2 (un craniu aproape complet), fosilele au o vechime cuprinsă între 42000 și 37000 ani și sunt considerate printre cele mai vechi rămășite umane din Europa.

Datarea prin metoda radiocarbonului (C14) a fost realizată pentru Oase 1 încă din 2003, dar abia acum un colectiv coordonat de către cercetătoarea Qiaomei Fu (Harvard Medical School) a reușit să obțină și analizeze ADN-ul. Deși rezultatele nu au fost publicate încă într-un studiu, în cadrul întrunirii Biology of Genomes, desfășurată în Cold Spring Harbor, New York, au fost prezentate primele concluzii.

Citeşte şi: Descoperire CONTROVERSATĂ: Ion, primul homo sapiens a trăit în România. Iată unde

Conform geneticienilor, genomul Oase 1 provine într-un procent cuprins între 5 – 11% de la „Omul de Neanderthal”. De asemenea, s-a stabilit că Oase 1 era bărbat, iar moștenirea neanderthaliană era mai recentă decât la orice alt Homo sapiens analizat până acum. Pe baza modificărilor ADN-ului de la o generație la alta, se estimează că Oase 1 a avut un strămoș neanderthalian în urmă cu 4 – 6 generații. Altfel spus, stră-stră-bunicul lui Oase 1 ar fi putut să fie un om de Neanderthal.

Cel mai vechi genom Homo Sapiens reconstituit până acum aparține „Omului din Ust-Ishim” și arată că împerecherea cu Omul de Neanderthal s-a produs în urmă cu aproximativ 50000 – 60000 ani, o concluzie susținută și de Manot 1 – omul care a trăit alături de neanderthalieni.

Dacă interpretarea rezultatelor analizei genomului Oase 1 este corectă, cele două specii s-au împerecheat mai mult timp decât se credea până acum, până aproape de dispariția definitivă a Omului de Neanderthal. Pentru craniul Oase 2 nu s-a realizat analiza ADN, dar trăsăturile anatomice indică tot o încrucișare între neanderthalieni și oamenii moderni.

Citeşte şi: S-a schimbat teoria EVOLUŢIEI UMANE! Oamenii de ştiinţă au descoperit ceva complet uluitor

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

0 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ