DESCOPERIRE importantă în Australia

| 01 iul, 2014

O echipă de cercetători de la Universitatea australiană Monash a descoperit trei vulcani în sud-estul Australiei, dintre care unul are o vechime estimată la 4 milioane de ani, iar un altul aruncă cenuşă întrucât magma pe care o aduce spre suprafaţă se răceşte foarte rapid, conform unui material publicat marţi de LiveScience.

Cercetătorii australieni au identificat aceşti vulcani apelând la imagini obţinute din satelit şi la o serie de modele topografice ale zonei, realizate de NASA. Ei susţin că în aceeaşi zonă ar putea să mai existe astfel de vulcani care aşteaptă să fie descoperiţi.

Modelele topografice realizate de NASA au identificat locaţiile în care dispunerea minereurilor cu proprietăţi magnetice corespunde celei întâlnite în epicentrul unui vulcan - centrul unui con vulcanic unde sunt concentrate astfel de minerale alături de cenuşa vulcanică. După aceea, cercetătorii australieni au plecat pe teren pentru a confirma descoperirile.

'Această tehnică ne-a permis să identificăm deja mai mulţi vulcani în această regiune', a declarat coordonatorul echipei de oameni de ştiinţă, Julie Boyce. 'În cadrul cercetărilor mele, am identificat alte 20 de mici puncte probabile de erupţie. Încă nu am apucat să le vizitez pe toate', a mai adăugat ea.

Cei trei vulcani recent descoperiţi fac parte din lanţul Newer Volcanic Province (NVP) din sudul Australiei, în care se găsesc peste 400 de vulcani cunoscuţi. Printre aceştia se află şi unii dintre cei mai 'tineri' vulcani de la Antipozi. Vulcanii descoperiţi în această regiune nu sunt însă consideraţi 'nişte vulcani tipici', conform lui Julie Boyce. Ei se formează atunci când magma urcă din mantaua terestră, de la adâncimi de aproximativ 50 de kilometri, şi apoi se întăreşte, formând mici conuri vulcanice care nu depăşesc înălţimea de 100 de metri. Vulcanii 'tipici' se formează în zone în care plăcile tectonice intră în coliziune sau se fragmentează.

Noul studiu realizat în regiunea NVP a acoperit o arie de aproximativ 19.000 de kilometri pătraţi. Cel mai mare dintre cei trei vulcani nou descoperiţi, denumit Cas Maar, are diametrul la bază de aproximativ 1 kilometru şi este considerat un vulcan neobişnuit de mare pentru zona în care se află. Cas Maar este un tip special de vulcan care se formează atunci când magma întâlneşte, în drumul ei spre suprafaţă, pânza freatică. În urma contactului cu apa, magma se răceşte rapid, iar vulcanul aruncă la suprafaţă doar cenuşă. Conform lui Julie Boyce, vulcanul Cas Maar are vârsta de aproximativ 300.000 de ani.

Ceilalţi doi vulcani sunt formaţi din straturi de lavă solidificată suprapuse. Unul dintre ei a primit numele Jays Hill şi are o vârstă estimată la 2 milioane de ani, iar celălalt, vechi de aproximativ 4 milioane de ani, a primit numele Burgers Hill.

Chiar dacă niciunul dintre vulcanii din această regiune nu a erupt în ultimii 5.500 de ani, oamenii de ştiinţă consideră încă lanţul NVP drept unul activ, în condiţiile în care straturile superioare ale mantalei Pământului rămân foarte fierbinţi şi elimină dioxid de carbon, ceea ce înseamnă că magma continuă să urce spre suprafaţă. În această regiune se produc erupţii vulcanice cu o frecvenţă medie de o dată la 10.800 de ani, iar geologii nu exclud producerea unor erupţii în viitor.

'Descoperirea unor vulcani este foarte importantă pentru un calcul cât mai exact al frecvenţei erupţiilor (...) Astfel, cu cât cunoaştem mai multe despre această regiune, precizia calculelor noastre va creşte şi vom şti la ce tip de erupţii să ne aşteptăm', a mai adăugat cercetătorul australian.

Aceste descoperiri sunt prezentate pe larg în ultimul număr al revistei Australian Journal of Earth Sciences.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ