DESCOPERIRE UIMITOARE! Medicamentul BANAL care ajută la prevenirea bolii Alzheimer

| 19 mai, 2014

Citalopramul, un antidepresiv prescris în mod obişnuit, inhibă producerea proteinelor beta-amiloide, care pot forma plăci în anumite regiuni ale creierului şi joacă un rol important în declanşarea bolii Alzheimer, se arată într-un studiu al cercetătorilor americani

Studiul, efectuat pe cobai si oameni, a fost publicat in revista americana Science Translational Medicine si confirma rezultatele experimentelor preliminare efectuate pe soareci.

Licoarea care previne boala Alzheimer

 

Un prim experiment efectuat pe 23 de persoane sanatoase, cu varsta cuprinsa intre 18 si 50 de ani, a demonstrat ca o singura doza din acest antidepresiv a redus cu 37% producerea de beta-amiloide din creier, dupa 24 de ore.

 

Aceste proteine sunt produse de o activitate cerebrala normala, dar, in cazul persoanelor mai in varsta afectate de Alzheimer, productia de beta-amiloide creste, acestea aglutinandu-se pentru a forma placi, cunoscute si sub denumirea de “placi senile”.

 

In al doilea experiment, cercetatorii au administrat acest antidepresiv soarecilor mai in varsta care aveau placi formate din beta-amiloide in creier. Dupa 28 de zile, antidepresivul a redus cresterea in dimensiuni a placilor deja existente si a incetinit procesul de formare a unor noi placi cu 78%.

Cafeaua, benefica bolnavilor de Alzheimer

 

Rezultatele acestei cercetari sunt incurajatoare, insa oamenii de stiinta considera ca este inca prematur sa se administreze antidepresive persoanelor in varsta doar pentru a incetini evolutia maladiei Alzheimer.

“Antidepresivele par sa diminueze semnificativ producerea de beta-amiloide, iar acest lucru este foarte interesant. Dar, desi antidepresivele sunt, în general, bine tolerate, acestea comportă anumite riscuri şi produc efecte secundare”, a precizat John Cirrito, profesor asistent de neurologie la Facultatea de medicina a Universităţii Washington din St. Louis.

 

“Până nu vom dispune de dovezi mai sigure în sprijinul acţiunii sale de a încetini sau opri boala Alzheimer, riscurile nu merita efortul”, a afirmat cercetătorul, considerand ca “rămân multe de făcut în acest sens”.

 

Majoritatea antidepresivelor contribuie la îmbunătăţirea circulaţiei serotoninei în creier, aceasta fiind un neurotransmiţător ce reglează numeroase funcţii fiziologice, printre care stările de dispoziţie.

 

Cercetări anterioare au arătat ca serotonina încetineşte producerea de beta-amiloide, fapt care i-a determinat pe cercetători să testeze antidepresivele.


În prezent, cercetătorii încearcă să descopere mecanismul molecular cu ajutorul căruia serotonina influenţează producerea de beta-amiloide, în cazul şoarecilor de laborator.

 

Sursă: sanatate.bzi.ro

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ