Dezbatere pe tema înfiinţării unui fond special european pentru refugiaţi

| 10 oct, 13:07

Guvernul german şi Comisia Europeană vor să înfiinţeze o taxă europeană excepţională, destinată să finanţeze gestionarea crizei refugiaţilor, relatează sâmbătă presa germană. Berlinul dezminte însă informaţia, potrivit AFP.

Săptămâna aceasta, în marja adunării generale FMI-Banca Mondială, Berlinul şi Bruxellesul au evocat majorarea resurselor la bugetul european cu ajutorul unui impozit special, care ar putea lua forma unei suprataxe la carburant sau TVA, potrivit cotidianului german Suddeutsche Zeitung, preluat de Agerpres.

Acest sistem ar fi inspirat din modelul de susţinere "Soli-Zuschlag" al germanilor din vest pentru cei din est, după Reunificarea Germaniei, în 1990.

Sumele astfel adunate ar putea fi trimise spre ţări precum Spania, Italia, Bulgaria sau Grecia, pentru o securizare mai bună a frontierelor lor. Aceşti bani ar putea fi utilizaţi, de asemenea, în afara Europei, pentru a îmbunătăţi condiţiile de primire a imigranţilor în ţări "sigure" din vecinătatea UE, precum şi condiţiile de viaţă din ţările de origine.

Însă, aceste informaţii sunt dezminţite de Berlin. "Noi nu dorim nici majorarea impozitelor în Germania, nici introducerea unui impozit la nivelul UE", a declarat sâmbătă dimineaţa, la Berlin, purtătorul de cuvânt al guvernului german, Steffen Seibert.

Săptămâna aceasta, imigranţi au sosit în număr şi mai mare în Grecia, unde se înregistrează deja câte 7.000 de refugiaţi nou-sosiţi pe zi. La rândul său, Germania ar putea primi până la 1,5 milioane de persoane în 2015, cifră mult mai mare decât cele avansate de autorităţi, a afirmat luni cotidianul german Bild, citând un "document confidenţial", informaţie pe care guvernul federal nu a confirmat-o de asemenea.

Citeşte şi: COMISARUL european pentru MIGRAȚIE: "Migrantii NU vor putea alege țara unde să meargă"

Garda Civilă spaniolă a anunţat, sâmbătă, că a salvat 523 de imigranţi africani din Marea Mediterană, în largul coastelor libiene, într-o operaţiune comună cu paza de coastă italiană, informează AFP.

"Nava Rio Segura, care aparţine serviciului maritim al Gărzii Civile şi care a participat la operaţiunea Triton în 2015, a salvat 325 de imigranţi ce se aflau pe diverse ambarcaţiuni, într-o zonă aflată la circa 25 de mile de Tripoli", potrivit unui comunicat al Guardia Civil.

"În acelaşi timp, o altă navă, aparţinând pazei de coastă a Italiei, Nave Corsi, care a participat la aceeaşi operaţiune, a cerut transferarea către nava Gărzii Civile spaniole a altor 198 de oameni care au fost salvaţi", se mai spune în comunicat.

Persoanele salvate sunt 376 de bărbaţi, 125 de femei şi 22 de copii, a detaliat poliţia spaniolă, precizând că "unii dintre ei au răni şi scabie şi sunt îngrijiţi de infirmierul aflat la bordul navei.

loading...

Ştirile orei

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ